13. dubna 2008

Americké seriály

Na wikipedii píší, jaké je aktuální vysílací schema hlavních amerických televisních stanic (ABC, CBS a NBC) v prime time. Vidíte jasně, že na filmy tam není místo, vysílají se pouze seriály, soutěže, reality show, zprávy, sport a talk show.

7 komentářů:

  1. Na toto tema jsem komentoval zde: http://wikipedie.blogspot.com/2008/04/poet-film.html?showComment=1208098560000
    Tyto shows lepe slouzi k ovladani mentalniho procesu divaku. Lid ztraci schopnost koncentrace na okolni svet.

    OdpovědětVymazat
  2. Netuším, jestli média skutečně chtějí ovládat mentální procesy diváků. Myslím, že hlavně chtějí diváky před televizí usadit a získat sledovanost. Spíš bych řekl, že lidi samotní spíš nechtějí v televizi sledovat okolní svět, užívají televizi jako únik (jako se dají užívat i jiné relaxační aktivity, televize je ale jedna z nejméně náročných).

    A proč zrovna seriály a ne některé podobně "kvalitní" filmy? Seriály lépe udržují publikum u televizní stanice (stálé seriálové publikum) a navíc se velmi snadno programují do vysílacích schémat. A ještě ke všemu jsou oproti nákupu filmů obvykle levnější.

    OdpovědětVymazat
  3. Ad ten anonym: v tom, co píšete, máte sice pravdu, ale to nevylučuje to, co píše vodnik007: že právě pro tyto vlastnosti jsou televisní seriály vynikajícím prostředkem k tomu držet massy u televise a nasměřovat jejich mentální aktivitu z přemýšlení o tom, jako to kolem nich funguje, k tomu, s kým se vyspí Heather a zda-li Jason opustí Evu pro Pamelu a nebo poslechne-li dobrou radu Kennetha a odjede do Minnesoty...

    OdpovědětVymazat
  4. Fakt v nedavne minulosti dokazal silu televize. Lide sledovali aferu prezidenta Clintona a Moniky a uplne jim uslo co se delo v byvale Jugoslavii.
    Ten anonym rika "že lidi samotní spíš nechtějí v televizi sledovat okolní svět" ale rekl bych ze ti, kteri kontroluji tento silny instrument, jsou zodpovedni za slepost lidu.
    Umyslne? O tom by se take mohlo debatovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Obavam se, ze zvlaste v USA se na neco jako "zodpovednost televize" nehraje. Neco jineho by bylo asi hodnoceni zodpovednosti televiznich novinaru, ale televizni zabava je tam brana ciste jako prumysl, nikoli jako nejaka vzdelavaci cinnost.

    V te prvni namitce jsem jen chtel rict, ze puvodni text ponekud zamenoval pricinu a nasledek - myslim, ze pricinou jsou preference lidi, nikoli nejake manipulativni cile medii. Ale ono je to vzdy tezke rozhodnout, co je pricina, a co vitany nasledek.

    OdpovědětVymazat
  6. Cekam, zda se vyjadri pokerovany impotentni praskac Petr Maule ze San Franciska. Ten jediny Americe (a vsemu ostatnimu) rozumi, vy ostatni zde skladate slovicka do vet, ale smysl to nedava zadny...

    OdpovědětVymazat
  7. Fakt v nedavne minulosti dokazal silu televize. Lide sledovali aferu prezidenta Clintona a Moniky a uplne jim uslo co se delo v byvale Jugoslavii.
    ---------------------------
    Vodnik ze SaFra ma naprostou pravdu a kazdy ctenar ktery umi nejen cist ale i pouzivat horni polovinu hlavy ,umi domyslet, co je pro ty co manipuluji s lidem vyhodnejsi?
    - aby covek premyslel nad serialem kde jde o to kdo s kym tak dojemne ze oko nezustane suche? ci premyslet o Iraku a ukazovat haldy mrtvol?
    Navic je to tam tak nejasne, ale v serialu se to vyjasni behem pristi episody:-)
    Kdo by ale chtel vedet kolik mrtvych ma armada USA( presne spocitano- Number of U.S. Military Personnel Sacrificed (Officially acknowledged) In America'sWar On Iraq 4,033
    http://icasualties.org/oif/ ) a kolik je mrtvych kolem z mistniho obyvatelstva( presne nespocitano, proto oficialne neuvadeno , neb pry Plus minus 10 tisic, zadna mira - Number Of Iraqis Slaughtered Since The U.S. Invaded Iraq "1,197,469"
    http://www.justforeignpolicy.org/iraq/iraqdeaths.html )
    chcete vice detailu, ktere si ve vladnim tisku neprectete, ani u Foxtelu a dalsich spravnych TV kanalu pro LID neuvidite?
    nahlednete zde:
    http://mail.google.com/mail/#all/11949b4e610f9da6

    tak co je lepe?
    krasny serial nebo zpravy z bojiste a neuspechy ve vyvozu demokracie?
    Mozna pro par zvedavcu, kteri by radi,rady vedeli co je za tim, kolik zisku si nahrabali ruzni Halliburtoni a jini povedeni kontraktori?
    Ale na par kurioznich zvedavcu? Lid si prece zada chleb a hry?
    Co si zada musi dostat, jsme preci ukazkove demokracie:-)
    oder?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>