9. března 2008

Proč nesmíme patřit do ruské sféry zájmů

Bohumil Doležal: "Druhé bezprostřední ohrožení jsou probouzející se zahraničně politické ambice Ruské federace, která by ráda obnovila svůj vliv na území, ztraceném po konci studené války. To znamená i u nás. My dnes patříme opět k euroatlantickému Západu, i když jen jako jedna z jeho zaostalejších periferních oblastí. Toto začlenění je pro nás už vzhledem k našim tradicím, životním zvyklostem a sdíleným hodnotám o hodně výhodnější než byla někdejší příslušnost k ruskému bloku, bez ohledu na to, že komunismus už tam nepanuje. Pořád jde o zaostalejší a méně svobodnou oblast světa."

A ještě něco: "Klausovo i Havlovo politické mesiášství představuje degenerovaný typ politiky, politiky přerůstající v jakési ideologické pseudonáboženství. Přitom nejpozději od osvícenství se politika chápe jako světská, praktická činnost, jejímž cílem je usmiřování konfliktů a snižování míry nenávisti ve společnosti. V těchto konkrétních dílčích krocích se nastoluje as obnovuje „pokoj a mír ve světě“. My jsme se vrátili někam na konec středověku, ale protože jsme své pravé náboženství už ztratili, vymýšlíme si různá náhradní. Vytváří se falešná clona, která nás konfrontuje s fiktivními globálními nebezpečími a brání nám vidět ta skutečná, konkrétní a lokální."

9 komentářů:

  1. :-)
    Opet Vas vzalo kouzlo osobnosti pana Dolezala?
    A nebo jde o to udelat lidem v hlavach jeste vetsi gulas ?
    Klaus a Havel kouzelnym proutkem Dolezala vychazi jako stejni?
    Zatim az do dnesniho pondelniho rana pohled na CR ze zahranici jednoznacne ukazuje rozdil zasadni , zatimco Klaus pristupuje ke svetu k EU a vubec k deni ve svete opatrnicky a s mnohymi vyhradami, Havel byl je a patrne navzdy jiz bude proEmericky bez vyhrad a to i bez tech jednou vetsich jednou mensich Klausovskych. Dle pana Dolezala rozdil zadny. Potreboval je strcit do jednoho pytle, tak strcil.
    Blabol druhy proRuskost Paroubkovska, jaka hrozi kdyby se Paroubek opet dostal moci.
    -------------------------------------
    Dolezalovske straseni v tomto podani:
    Pro Paroubka je velmi výhodné pro jednání s občanskými stranami mít v rukávu komunistický trumf, a když to jinak nepůjde, použít ho. Komunistická strana se přitom hlásí k mírně řečeno nedemokratickým tradicím své politiky, vyznává (nejen z populistických důvodů) útočný nacionalismus a jako vždy v minulosti podporuje ruské imperiální zájmy. Kdyby se Paroubek dostal k moci, musel by převzít aspoň část této politiky (není vyloučeno, že by to udělal docela rád, vládnutí by pak bylo pohodlnější). To by znamenalo zhoršení situace, pokud jde o občanská práva a svobody. (Podotýkám, že mluvím o dnešním paroubkovském vedení ČSSD, ne o ČSSD všeobecně).
    -----------------------------
    Co to napsat mnohem jednoduseji, ze Paroubek zkousi se dostat opet k moci vsemi zpusoby a tedy je ochoten zkusit to i s vyuzitim komunistickych hlasu?
    Nic nez boj o koryta, rozdil rozhodne ne zasadni a o nejake preorientovani na Vychod vubec nejde, o to dostat se k moci o to jde!
    Dukazu je snad dostatek. Komuniste by znarodnovali ale soc. dem privatizovala a asi maji pravdu ti co rikaji ze pritom na sve kapsy nezapomnela. Tam je jadro veci ne ProRuskost. Soc.dem byla ta co zahajila jednani s USA o radaru, ODS jen pokracuje.
    Nyni je soc dem jen smutna ze nebude olizovat smetanku....atd atd, zadne zasadni rozdily, Dolezal nemuze "bejt tak blbej" aby ty zasadni nerozdily nevidel, ale presto, Dolezaluje a Dolezaluje:-(
    Hlavne ze jste pane Dolezale sdelil narodu ze prvorade je ted Ruske nebezpeci...
    ... blbej lid by si nevsiml, byl nejvyssi cas varovat.
    Politici jsou hajzlove kteri jsou pro koryto schopni zradit, prodat? Topolankovstvo je lepsi, Paroubkovstvo mnohem horsi nebot Paroubek je v pane Dolezalove podani tak hroznej,ze by Vas cesky obcane mohl prodat az na Vychod:-(
    Dolezale Dolezale :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Opět hloupý komentář: do ruské sféry zájmů jsme nikdy nepatřili. Je tedy pouze otázkou, nakolik se vedení současného Ruska bude identifikovat se sovětskou "Říší zla" (do jehož zájmové sféry jsme zradou západních spojenců spadli) a nakolik s Ruským carským imperiem, které expandovalo do mocenského vakua na Východ a jehož "blízké pohraničí" zahrnovalo nanejvýš Ukrajinu, Bělorusko a část Polska. Přes Putinovo členství v KGB to není jasné, jsou indicie pro obě alternativy.

    OdpovědětVymazat
  3. A pouť Čechů do Moskvy v roce 1867 byla co?

    Zradili jsme hlavně sami sebe: Agenti Moskvy vyhráli volby. V Rakousku jim národ nedal chanci. Zde se však jako priorita bralo konečné řešení německé otázky a na ruský imperialism se nikdo neohlížel.

    OdpovědětVymazat
  4. A pouť utrakvistů do Cařihradu v r.1452 byla co?

    OdpovědětVymazat
  5. Zradili jsme hlavně sami sebe
    Taky. Ale ne "hlavně". Když to napíšete takhle, tak to vypadá, že nevyhrát kommunisti volby v r. 1946, nebyl by ani žádný Únor. Na ruský imperialismus jsme se nikdy ohlížet nemuseli. zejména ne, když už přes 30 let neexistoval. Ohlížení se na sovětský imperialismus by nám ale pomohlo stejné hovno.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemyslim si, ze by pout ceskych intelektualu v roce 1867 byla vyrazem spadani do ruske sfery zajmu, kdyby tomu tak bylo pout by dopadla jinak.

    Toto vsak spis byla jen cesta, vyjadrujici jakousi posledni nadeji na konec dualismu, cin "natruc" a navic car pro "ceskou vec" nic neudelal. Nasledne vzedmuti panslavistickych nalad v zemi nic neznamenalo, jen falesne nadeje.

    OdpovědětVymazat
  7. Jeje, tak se nam zase jeden nacista, co o sobe tvrdi, ze nema bias, projevil. Jak se nekde objevi pozitivni zminka o USA nebo Izraeli, okamzite zacne hystericky vykrikovat o neobjektivnosti a zaprodanosti. Ale pokud jde o Hvezdu z Vychodu, to je hned neco jineho. Obeti mongoloidnich bastardu z Kuckova statku nejsou dulezite, protoze pochazeli z mocenskeho vakua. Valka v Cecensku je mene hrozna nez v Iraku, protoze o ni nebylo moc v televizi a v novinach se nepsalo o tyrani veznu (ze o nem nemel kdo psat, to se najednou opomiji), a za veskere zlociny Sovetskeho Svazu muze komunismus, jako kdyby se Rusko od sveho zalozeni Mongoly melo od komunistu cemu ucit...

    OdpovědětVymazat
  8. Jeje, tak se nam zase jeden nacista, co o sobe tvrdi, ze nema bias, projevil
    To je o mně??? On sem píše Boutros coby medvidek kadilek???

    Jak se nekde objevi pozitivni zminka o USA nebo Izraeli, okamzite zacne hystericky vykrikovat o neobjektivnosti a zaprodanosti.
    Opět: to je o mně? "Positivní zmínka o USA" - jako, že svrhli zlého tyrana v Iráku? :-)) (no, spíš :-(((...) "Positivní zmínka o Israeli" - jako, že proměnili (ukradenou) zemi v kvetoucí zahradu? To se musím opravdu zmínit o neobjektivnosti a zaprodanosti, byť poznámky o hysterii jsou opět evidentním projevem projekce. O žádném statku nic nevím, nikdo netvrdí, že Rusové nemají na svědomí žádné oběti. Zajímavé by bylo srovnat je s obětmi nemongoloidních Angličanů, Francouzů a Němců... Válka v Čečně je vnitřní konflikt, jakékoli srovnávání s Irákem je mimo mísu.

    OdpovědětVymazat
  9. Zoufalství husitů, kteří potřebovali biskupa. S rokem 1867 to nemá sebemenší souvislost; to byla politická pouť.

    tak to vypadá, že nevyhrát kommunisti volby v r. 1946, nebyl by ani žádný Únor.
    Ano, je to vysoce pravděpodobné. Byl snad Únor v Rakousku? Ve Finsku? Vlezli jsem jim do chřtánu sami.

    SSSR rusifikoval kdekoho. Ergo to byl ruský imperialistický stát. Ethnicky jeho vládnoucí elita byla ruská. S Vaším přístupem byste popřel i němectví nacistů.

    Ohlížení se na sovětský imperialismus by nám ale pomohlo stejné hovno.
    Nikoliv. Proč se Rakušané a Finové zachránili a my ne?

    Další příklad byla Jugoslávie. Byla to sice kommunistická totalita, ale nebyla to ruská kolonie.

    cin "natruc" a navic car pro "ceskou vec" nic neudelal.
    Ano. To však nic nemění na tom, že to byla vlastizrada a úsilí o podřízení českého národního hnutí ruskému imperialismu, což bylo zvlášť odporné v době, kdy car právě páchal genocidu v Polsku.

    Nasledne vzedmuti panslavistickych nalad v zemi nic neznamenalo, jen falesne nadeje.
    Znamenalo to vyjádření faktu, že Češi jsou politicky nespolehlivý národ.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>