23. března 2008

Pavel Vladimirovič Tulajev a euro-ruská spolupráce

Redakce blogu Délský potápěč představila anglický rozhovor s ruským publicistou, spisovatelem a intelektuálem Pavlem Vladimirovičem Tulajevem. Ten patří po Alexandru Duginovi mezi přední ruské myslitele podporující geopolitickou vizi euro-ruské spolupráce a Eurasie.

Tulajev je dále členem Slovanského výboru (Slavic committee), jehož pobočka existuje i v České republice, vydavatelem ruského časopisu Athenaeum a víceprezidentem ruské pobočky nadnárodní organizace "Euro-synergies", založené valonským geopolitikem Robertem Steuckersem, který je předním podporovatelem úzké spolupráce zemí Evrospké unie (a Evropy obecně) s Ruskem v západní Evropě.

15 komentářů:

  1. Nepochybuji o tom, ze se hlasite mezi "atlantisty" a Vas jiste neprekvapi, ze ja citim affinitu spise s "eurasisty", byt ne ve vsech bodech.

    OdpovědětVymazat
  2. Zčásti se mýlíte milý Vodníče :-)

    jak určitě vyplývá z některých příspěvků nejenom zde, ale i jinde, nejsem příliš nadšen ze současné americké zahraniční politiky, nicméně a priorní a pozérské "levičácké" odmítání USA mi je cizí.

    k Rusku a kremelským představitelům cítím jisté sympatie a v mnoha názorech se jistě s "eurasiatismem" shodnu. Nicméně se tak zdráhám označovať, vzhledem k tomu, že s mnoha stežejními vývody a názory například Alexandra Dugina (kterého ale jinak považuji za špičkového intelektuála a odborníka na mezinárodní vztahy) mám tak docela problém.

    Zejména co se týká jeho vizí a la "rudá Byzance", některé postoje k islámu atd..

    OdpovědětVymazat
  3. Евразийцы jsou docela známí. Nikoho asi nepřekvapí, že se jednoznačně hlásím mezi atlantisty, byť jejich charakteristika od evrazijců je spíše karikaturou.

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak Slovanský výbor ČR je evidentní spojka mezi Ne základnám a Ruskem.

    OdpovědětVymazat
  5. Co se týká Dugina, symptomatické je, co píše wiki: "Consistently glorifying both Tsarist and Stalinist Russia, Elementy also revealed Dugin's admiration for Heinrich Himmler and Julius Evola, to name but two." A pak že mezi Sověty a Rusy je nějaký rozdíl.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevsiml jsem si, ze by platila rovnice kazdy Rus=Alexandr Dugin

    a stim Himmlerem se mi to krajne nezda, ne ze to pise wiki, ale zda je to skutecne pravda...

    OdpovědětVymazat
  7. Ad OS: Ooops, hluboce se omlouvam! Nevsiml jsem si autorstvi postu, myslel jsem, ze to sem soupl Peters, ktery se ve svem prispevku k atlantismu podle ocekavani stoprocentne hlasi.

    I ja se citim byt eurasistou jen s mnoha vyhradami a konkretne pan Dugin je ztelesnuje temer vsechny ;-)

    Co je to "ruda Byzanc"?

    OdpovědětVymazat
  8. Ostatne Tulajev s tim svym neopohanismem k tem mym vyhradam vuci Duginovi jeste jednu nemalou pridava na svuj ucet...

    OdpovědětVymazat
  9. Ja bych na pohanstvi nekoukal a priori cerne... Je jiste treba oddelit navrat k urcite tradici od toho, kdy je tato tradice zneuzivana nejakym svetonazorem (jak se delo treba v pripade nacistickeho Nemecka), konkretne ten Tulajev na me pusobi ze spada do te prvni kategorie.

    koneckoncu dnes mame velikokoce a ty jsou z velke casti taky pohanske...

    OdpovědětVymazat
  10. No ja se na to jako pravoslavny krestan divam jinak :-)... U tech Velikonoc je treba hledet na obsah, ne na vajicka :-) To, ze cirkev prejala nektere pohanske formy a dala jim novy obsah, je znama vec.

    Co jste myslel tou rudou Byzanci?

    OdpovědětVymazat
  11. Vajíčka jsem tím nemyslel :-)

    Pohanská Tradice chápe Velikonoce jako svátky jara a nového života

    "Rudá Byzance" - ten pojem občas používal Dugin (nevim jestli jej používá i dnes) - Moskva je v jeho pojetí "třetím Římem", přímým následovníkem východořímské, byzantské, říše.

    zda to "rudá" používá ve smyslu bolševickém, nebo jiném, netuším, každopádně je pravda, že se k období SSSR staví jako k období největší velikosti Ruska vůbec.

    OdpovědětVymazat
  12. k období SSSR staví jako k období největší velikosti Ruska vůbec.
    Tento nazor musim jako pravoslavny krestan striktne odmitmout. A ubezpecuji Vas i ostatni, ze skutecni pravoslavni Rusove (nikoli kryptofasisti jako Dugin) to odmitaji stejne.

    OdpovědětVymazat
  13. Dle zpráv denního tisku, které mohou pochopitelně zavádět, se Velikonočních bohoslužeb, jakožto nejdůležitějšího svátku církevního roku, účastní v Rusku 3% obyvatelstva. Tolik na okraj tvrzení že "A ubezpecuji Vas i ostatni, ze skutecni pravoslavni Rusove to odmitaji stejne." Možná máte pravdu, ale je to zdá se postoj postoj naprosto zanedbatelné menšiny.

    OdpovědětVymazat
  14. O tom to je: ktera z tech skupin a frakci bude urcovat deni a pohyb Rusu. Moje zpravy mluvi o revivalu, coz by predpokladalo asi vic nez 3%. Da se to vubec zjistit? Pokud je vetsina Rusu skutecne k pravoslavi chladna, tak mame co cinit se sovetskym narodem, coz jiste meni situaci. Ale proc by pak jejich president aktivne chodil do kostela? Kvuli tem 3%?

    OdpovědětVymazat
  15. Praktický dopad těch nejkontroverznějších idejí Alexandra Dugina na ruskou vnitřní, ale hlavně zahraniční politiku není nutné nikterak přeceňovat.

    Má pravdu, když o sobě mluví jako o "myšlenkové laboratoři", která odráží "objektivní ideu Ruska" každý zásadnější ruský politik se s ním a jeho názory musí chtě nechtě střetnout.

    Je to však spíš skutečně intelektuální think-tank, který slouží k formování eurasijské myšlenky a zčásti formování ruské zahraniční politiky a orientace vůbec.

    Z jeho díla, myšenek a postojů jsou tak spíše vybírány fragmenty a části. Koneckonců, Dugin předsdtavuje myšlenky v čisté, idealistické podobě a jejich praktický dopad musí akcentovat realistický odraz situace. Tomu se však jeho vize "třetího Říma" a totálního odmítnutí atlantického světa vzdaluje. Ruská politika se nikdy tímto směrem orientovat nebude.

    To daleko shůdnější a realističtější mi připadá například koncepce Euro-Rusko, kterou hlásá Faye:

    http://deliandiver.blogspot.com/2007/11/karel-kaiser-kdo-je-guillaume-faye.html

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>