9. března 2008

Economist o wikipedii

via Waldgänger. Economist klade falešné dilemma: Buď bude wikipedie strukturovaným úložištěm znalostí nebo skutečnou encyklopedií. Ve skutečnosti je tento spor dávno odklizen. Wikipedie je strukturovaným úložištěm znalostí. Jak vypadá pokus o skutečnou encyklopedii, se můžete podívat sami: 52 článků. Deletionists dosud nepochopili ani základy wikipedie, je mi líto. Na druhou stranu u žijících osobností je třeba respektovat jejich soukromí. To například dosud odmítá Dezidor, jinak vynikající správce.

Walesův článek o jihoafrické restauraci (původní verse) by pitomci z cs: okamžitě označili ohyzdným slovem subpahýl a smazali. Článek má plnou pravdu, když tvrdí: "Covert alliances and intrigues are common."

Updated.

6 komentářů:

  1. Čekal bych, že když se post jmenuje "Economist o wikipedii" (malé w sic?), tak bude odkaz na článek přímo v něm. Na cswiki Ohlasech v médiích se bojovalo o zařazení odkazu; moc jste jim nepomohl...

    OdpovědětVymazat
  2. Chybějící odkaz bylo pouhé opomenutí, omlouvám se.

    Wikipedie už zdruhověla. Wikipedií je moc; původní je jedna mezi nimi.

    No, ZMP si nedělají ambice být na wiki. I když zapšklost věčného maturanta Cynika mne nepřekvapuje. Chystám pro něj překvapení. :-)

    Když ale na té stránce může být blog p. Havla či POOH, měl by si Cynik svou nenávist k mé osobě strčit někam. 100–200 čtenářů denně není zase tak málo.

    OdpovědětVymazat
  3. Při vší úctě, uznejme, že Jiří Havel (politik, ne spisovatel) a dokonce i Dočekal jsou sami o sobě encyklopedicky významní, zatímco u vás to dosud není vyřešeno.

    Osobně myslím, že mezi Wikipedií a internetem je pořád značný rozdíl; ale to jsou ty naše věčé neshody...

    OdpovědětVymazat
  4. To je pravda. To však neznamená, že jsou významné i jejich blogy.

    Naopak Internet je jen jeden. Žadný jiný internet neexistuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Já myslím, že pak významné (čistě ad hoc z hlediska Ohlasů v médiích) jsou. Ostatně, Havlův blog je výběrový, redigovaný blogsystém významného média.

    Jo, už dvakrát jsem zapomněl - IMO se budoucnost Wikipedie ukáže v tom, jestli se v článku o restauraci objeví zmínka o Jimbovi. Chápu-li diskusní stránku dobře, už se to zvažovalo, a Powers That Be jsou proti; to není moc povzbudivé.

    OdpovědětVymazat
  6. OK.

    Této Vaší narážce nerozumím. Ani nevím, co jsou "Powers That Be".

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>