10. února 2008

Topolánkova naivita

Vždycky jsem si myslel, že vrcholným politikem může být pouze ten, kdo má jakési elementární ponětí o politice, např. to, že politik nemá v politice přátele, pouze spojence.

Zdá se, že to o Topolánkovi neplatí. Kvůli tomu, že Bursík prosazoval své zájmy, se na něj naštval: ""Budeme se je snažit dotlačit k tomu, aby podpořili tajnou volbu. To je to minimální, čím si mohou své další setrvání ve vládě zajistit. Faktem ale je, že vážně utrpěl i vztah mezi premiérem a šéfem Zelených, který byl do té doby nadstandardně dobrý," uvedl blízký spolupracovník Mirka Topolánka." Jak chce takový premiér dělat úspěšnou zahraniční politiku? Tam bude taky takto naivní?

6 komentářů:

  1. ODS dnes není pravicová, ale ideově prázdná strana, která je vedena tlupou regionálních politiků, kteří se dostali omylem do vyšších či dokonce státnických funkcí a s mentalitou regionálních politiků se v těchto funkcích také vystupují.

    OdpovědětVymazat
  2. Na druhou stranu, z opačného úhlu pohledu to vidí Bohumil Doležal a myslím, že má pravdu.

    OdpovědětVymazat
  3. Avšak opačně píše čtenář jeho blogu: "Nenaznačuji, že by se mohl premiér Topolánek přidat "ke švejnarovskému bloku", premiér Topolánek prostě má dobré důvody nevolit Klause bez morálního harakiri, má důvod rizkovat boj pro posílení vlastní i pro zajištění perspektivy ODS. Už vůbec si nemyslím, že je možno situaci porovnávat s rozkolem v ODS na konci roku 1997 - nyní ODS prakticky nemá intelektuály (výjimky potvrzují pravidlo), jejich odchodem v roce 1997 idea morálního kapitalismu v Česku vzala zasvé, zůstali jen pragmatici moci s charakterem a bez charakteru. Obě tyto skupiny členů ODS mají důvod se chovat racionálně a v případě nezvolení Klause prezidentem neoslabovat ODS vyvoláním pádu vlády pár měsíců před pro ně zásadními volbami do krajů. A i kdyby topolánkovce smetly iracionální vzedmuté emoce uvnitř ODS, přečasné volby ODS nepřipustí a nová koaliční či oposmluvní vláda ODS-ČSSD nehrozí."

    OdpovědětVymazat
  4. Podle mne je o volbě Klause od počátku rozhodnuto, a celé divadlo se hraje o "vedlejší" ceny (případně o ceny útěchy). Vítězem v tomto druhém souboji se zdají být lidovci a pokud "neprokoučují" příští volbu, i komunisté.

    OdpovědětVymazat
  5. pohled pana Dolezala na Zelene je patrne nejen "technicky" spravny,ale pry i vystihuje stale vetsi znechuceni nekerych obcanu Zelenou politikou.
    Ona je zelen a zelen. Mimo jarne svezi, muze byt i barvou pocinajici hniloby ci rozkladu.
    Na svetovou politickou scenu vstoupili zelenaci na uvolnene pozice zkompromitovanych a krvavych komunistu s politicky nepolitickymi sliby na zachranu planety a lidstva pred nicivou silou bezohledneho kapitalismu.
    Nejen v CR se prerodili v politicke vycuranky, v CR mozna o trochu vice nez jinde. Jsou staty kde se dostali jiz pred casem do vlady, viz Nemecko a naopak jinde, kde uplne propadli. Zelena je barva velmi citliva, musi se to s ni umet:-) Tim nerikam ze na Sahare maji nadeji kdezto na Amazonce zadnou. Ale ze i pro ne a pro ne obvzlast plati si vzpomenout jak vznikli a co naslibovali:-)
    At jiz dopadnou volby presidenta jakkoli, vypada to, ze u ODS si to Zeleni pozelenili az pokakali. Pry horsi je, ze diky svym politickym cachrum i u mnohych svych volicu. Takovy je zivot. Volic prichazi i odchazi. U malych stran jde o zivot jde li to pod 5procent a je rada stran v CR, ktere by mohly vypravet.......

    OdpovědětVymazat
  6. Zdá se, že jsem se nezmýlil: pro lidovce je cenou slib návratu Čunka do vlády, komunisté naopak ostrouhali, protože veřejná volba jejich manévrovací možnosti značně omezila. Nelituji je.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>