23. února 2008

Srbské zločiny

Britské listy v roce 1999 uveřejnily výtah z vynikajícího článku v Sunday Times: "To, že k některým masakrům došlo po bombardování, nesnímá z jejich pachatelů břemeno morální odpovědnosti ani o jediný milimetr. Jen to potvrzuje hluboký nihilismus srbského politického vedení. Stejně jak jako se zrychlila likvidace evropských židů, když začalo spojenecké bombardování proměňovat Německo v rumiště, tak v Kosovu režim dál prováděl svůj plán terorizování a likvidace kosovských Albánců i v situaci, kdy směřovalo Srbsko k drtivé porážce. Srbové si mysleli: jestliže prohrajeme, ať to dopadne špatně i s našimi nepřáteli . . . Mýtus Kosova Pole stojí na počátku historie srbské sebelítosti a sebelítost byla používána po dlouhá staletí jako nástroj pro ospravedlňování zločinů. Vyhnali nás z našich domovů v chorvatské Krajině, řeknou vám Srbové. Je to pravda, ale k tomu došlo teprve až poté, co se pokusil Slobodan Miloševič uškrtit chorvatskou nezávislost při jejím zrodu. Vyhnali nás v roce 1996 ze Sarajeva. Ano, ale teprve poté, co srbští střelci obléhali město a stříleli na ženy, které se snažily nabírat vodu pro domácnost u hydrantů v ulicích. V jádru temného maelstromu, který proměnil obyčejné Srby v Kosovu ve vrahy, je sebelítost a popírání skutečnosti."

27 komentářů:

  1. Co říkáte na to, že chytli Karadžiče?

    OdpovědětVymazat
  2. Docela hezky vypadal.
    Skoda, ze nejde pochytat vsechny zloduchy na tomto svete.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak si posteskl Jerry: americkým či israelským válečným zločincům nic podobného nehrozí, ač by si to taky zasloužili.

    Ostatně počkáme, co všechno Karadžićovi dokážou, jestli nebude muset taky umřít na špatné léky jako Milošević.

    OdpovědětVymazat
  4. Co bychom říkali. Ve zbabělém, prohnilém světě vítězí zločinci nad hrdiny. Musíme doufat, že jeho smrt jednou pomstíme.

    OdpovědětVymazat
  5. Vy obhajujete i Karadžiče??? Já si sice nemyslím, že chytili 'Bina Ladena Evropy', jak míní Richard Holbrooke (viz zde), ale není pochyb, že Radovan byl zodpovědný za smrt mnoha lidí, ne?

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím vás, Juchelko, koho zajímá, co si o tom Vy myslíte? Víte o tom hovno. Za smrt mnoha lidí je zodpovědný každý velitel ve válce.

    OdpovědětVymazat
  7. neznalek, proc vam vadi co si kdo mysli?
    Pokud nechcete "znat" alespon se chovejte slusne.

    OdpovědětVymazat
  8. Jasně Neználku, vím o tom hovno. Ale vy snad ne? Obléhání Sarajeva a střílení do civilistů je prokázané a naprosto stačí, abych si o Karadžičovi a jeho vině udělal patřičný dojem...

    OdpovědětVymazat
  9. Já ten obraz tak jasný nemám. Největší, resp. nejznámější zločin ze sarajevského obléhání - granáty na tržišti - mají na svědomí muslimové. Srebrenice byla odpovědí na dlouhodobý teror, páchaný z této enklávy muslimskými bojůvkami N. Oriće, a počet obětí doposud není zcela jasný. Pokud Karadžićovi jeho zločiny opravdu dokážou, bude správné, jestliže bude odsouzen. Ale podobných - a horších! - lotrů v té válce bylo habaděj: zmíněný Orić, nebožtík Arkan, o hrdlořezech z arabských zemí nemluvě...

    OdpovědětVymazat
  10. Já přece neříkám, že Karadžič byl jediný, nebo že nebylo horších lotrů...
    ---
    Granáty na tržišti: Podle jiných se jednalo o minometný útok ze srbských pozic.

    OdpovědětVymazat
  11. Granáty na tržišti: Podle jiných se jednalo o minometný útok ze srbských pozic.
    Podle jiných = podle těch, kteří hodinu po útoku hlásili, že za to můžou "s největší pravděpodobností" Srbové. Když se pak s jistotou dokázalo, že šlo o muslimy, uniklo toto skromné dementi drobným písmem na str. 10 většině čtenářů.

    Jsi v tomto případě bohužel smutnou illustrací toho, jak špinavá, stokrát opakovaná lež plní ještě dlouho svůj účel.

    OdpovědětVymazat
  12. Hezčích je tam ještě víc, jen se to jednomu nechce hledat...

    OdpovědětVymazat
  13. Re: Kadílek

    Nebylo by lepší založit na to téma nový thread?

    OdpovědětVymazat
  14. Re: Vodník

    Uniká mi logika false flag operace jejímž účelem by bylo zorganizovat a svalit vinu za minometnou palbu na obléhající stranu, která již delší dobu město rutinně ostřelovala...

    OdpovědětVymazat
  15. Mně uniká logika Tvojí otázky: šlo o to udělat z oblehatelů massové vrahy, kteří střílí naslepo do davu civilistů. Zřejmě to s tím "rutinním ostřelováním" nebylo dost horké...

    OdpovědětVymazat
  16. Já to nepresentuji jako otázku... Je to pouhý výrok.

    Viděl jsem jak vypadalo Sarajevo po obléhání a rohodně se nedalo přehlédnout, že město bylo pod dělostřeleckou, apd. palbou. O tom vypovídají nesčetní svědkové, atd., atd. Obléhaná strana neměla IMHO zapotřebí malovat situaci ještě víc načerno...

    OdpovědětVymazat
  17. Neměla - a přesto malovala...:-((

    OdpovědětVymazat
  18. Jasně Neználku, vím o tom hovno. Ale vy snad ne?

    Ano, nevědomost bývá agresivní a háklivá na kritiku. Vím o tom více, než si dokážete představit, což ovšem není nijak těžké.

    Obléhání Sarajeva a střílení do civilistů je prokázané a naprosto stačí, abych si o Karadžičovi a jeho vině udělal patřičný dojem...

    Mně zase stačí tento blábol, abych si udělal patřičný dojem o vašem úsudku. Obléhání města obsazeného nepřítelem není proti válečnému právu.

    Jedná se ale o dosti náročné téma, takže se raději zamyslete nad důvody, které vás vedly k napsání věty "Obléhání Sarajeva je prokázané."

    Ještě že jste nám to řekl.

    OdpovědětVymazat
  19. "Ano, nevědomost bývá agresivní a háklivá na kritiku."

    V tom případě musíte uznat, že jste obě tato kritéria splnil v naší diskuzi jako první...

    "...Obléhání Sarajeva a střílení do civilistů..."

    Takže *nejen* obléhání Sarajeva, jak jste si to pohodlně vytrhl z kontextu.

    Zmínil jsem tuto zcela prokázanou věc hlavně proto, že Vodník, vy a podobní apologetové Srbů nikdy srbskou vinu neuznáváte a některé aspekty srbské brutality je speciálně vám neustále nutno připomínat.

    Podotýkám, že já uznávám, že za barbarství v Jugoslávii nebyli vinni pouze Srbové...

    OdpovědětVymazat
  20. Viděl jsem jak vypadalo Sarajevo po obléhání a rohodně se nedalo přehlédnout, že město bylo pod dělostřeleckou, apd. palbou. O tom vypovídají nesčetní svědkové, atd., atd. Obléhaná strana neměla IMHO zapotřebí malovat situaci ještě víc načerno...

    Jak je z tohoto odstavce patrné, snažil jste se prezentovat pouhý fakt obláhání města jako důkaz srbských zločinů. A to je samozřejmě naprostý nesmysl, který máte z televize.

    OdpovědětVymazat
  21. Kdyz tak vsechno dobre vite, proc mate prezdivku neznalek?

    OdpovědětVymazat
  22. Vodník, vy a podobní apologetové Srbů nikdy srbskou vinu neuznáváte
    To není zcela pravda. Srbové také nesou vinu, jenomže zdaleka není tak universální nebo největší, jak se nám media snaží pomocí nejrozličnějších manipulací presentovat. Také (nikoli "jenom") mezi Srby jsou váleční zločinci, ale media nejraději, nejčastěji a nejodpudivěji mluví právě o nich, zatímco takovou "lahůdku" jako řádění Al Kajdy v jugoslávských válkách přechází mlčením nebo přímo tají. Vzniká tak zkreslený dojem u konsumentů těchto zpráv, čehož jsi sám smutným důkazem...

    OdpovědětVymazat
  23. Re: Neználek

    Obléhání velkého města (dělostřelecká palba, ostřelování snajpery, apd.), v němž žijou civilisté, JE samo osobě důkazem srbských zločinů...

    Re: Vodník

    Znovu opakuji, já uznávám, že na barbarských akcích v bývalé Jugoslávii měly podíl všechny strany. Možná, že ti vadí, že neminimalizuji Srbský podíl, k čemuž ty máš přímo intuitivní sklony, ale když se začneme bavit o obléhání Sarajeva, čímž tato debata tak trochu začala, je IMHO srbská vina prokazatelně největší (město obléhali Srbové, ne naopak) a v tomto kontextu se není o čem bavit.

    V televizi a v médiích se dodnes vyzdvihuje vina především Srbů. Ty děláš opak, já stojím někde mezi. Neználek má podobný postoj jako ty a navíc si myslí, že za vše (v bývalé Jugošce) mohou Američané... : )

    OdpovědětVymazat
  24. Obléhání velkého města (dělostřelecká palba, ostřelování snajpery, apd.), v němž žijou civilisté, JE samo osobě důkazem srbských zločinů...

    Akorát podle vás. Ani zavilí srbožrouti nic podobného obvykle netvrdí. Na takový nesmysl je třeba moderní kosmopolitní liberál, který myslí žvýkacími svaly.

    Raději byste si měl přečíst něco o historii třeba druhé světové války.
    To si nedovedete představit, kolik ty vandalové tehdy obléhali, dobyli a rozbili velkých měst i měst slušné velikosti. Prostě hrůza.

    OdpovědětVymazat
  25. Já neminimalisuji srbský podíl. Já jen bojuji proti jeho (zřetelně manipulativní a účelové) mediální maximalisaci.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>