18. ledna 2008

Guy Peters: Texas – Summer Son

clip a slova

Updated.

16 komentářů:

  1. Vždycky, když vidím takovýhle průjem romantiky, mám chuť poslat na jeho zdroj nějaké primitivní rumunské komouše: http://www.youtube.com/watch?v=6daIP-tT2vI
    (je to i na Stage6, ale tam je bohužel useknutej konec).

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říci, že tato kříženina dechovky a punku mne moc neoslovila.

    OdpovědětVymazat
  3. Jinak u Summer Son mne tolik neoslovila slova (vlastně vůbec) jako hudba.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak za 1. sloveso "vidět" se nevztahuje ani na text ani na hudbu, ale na vizuální stránku klipu. A za 2. jsem Vás tím nechtěl oslovit, protože mi bylo jasné, že se Vám to líbit nemůže. Primitivnost je totiž něco zcela jiného než metalový kýč, landovská hloupost, popová prefabrikovanost nebo romantická vlhkost. Tím neříkám, že je něco lepší a něco horší, jen že leccos nejde dohromady.

    OdpovědětVymazat
  5. A ještě jedna věc, když jste ten puntičkář. Nejde jen o "vidět", ale také o Vámi použitý termín "dechovka". Problém je v tom, že ne každá lidová hudba je dechovka. I odhlédneme-li od faktu, že v našem regionu jde o hanlivé označení pro určitou odnož lidové hudby, tak hlavně je definována účastí dechových nástrojů. No a přestože akordeon by se dal interpretovat jako dechový nástroj, protože využívá pohybu vzduchu, přece jen mi připadá, že jste se vyjádřil nepřesně.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak dobře. Odkázal jsem na clip, protože je to mnohem snažší než odkázat na pouhou mp3. Co se týká obrazové stránky, taky mne nějak nebere, i když úplně špatná není.

    "romantická vlhkost" To je dobré slovní spojení, to si musím pamatovat. :-)

    ne každá lidová hudba je dechovka
    To jistě, ale pochybuji, že původní romská hudba je tato utahaná dechovka.

    označení pro určitou odnož lidové hudby
    Kdepak. Dechovka má s lidovskou asi tolik společného, co jazz s černošskou lidovou hudbou.

    hlavně je definována účastí dechových nástrojů
    Jistě, odtud název vychází, ale dechovku nelze redukovat na dechy. A Goran Bregović taky přeci nepoužívá jen dechy.

    OdpovědětVymazat
  7. Anglicky se dechovka řekne brass band, což znamená žestě. Označování pomocí nástrojů je jen pomocné.

    OdpovědětVymazat
  8. No a co? Vy nevíte, co jsou žestě?

    Rád bych také poznamenal, že "odnož" (aspoň v mém podání, na které mámprávo, protože jsem tu větu vyslovil já) neznamená podmnožinu, ale něco, co se z něčeho vyvinulo.

    A konečně, prosím Vás, do toho klasifikování hudby na různé směry se radši nepouštějte. Za prvé jste stuck in 80´s, a to ještě mainstreamových, za druhé sice tvrdíte, že jste nominalista, ale chováte se jako realista. Jak chcete jako ostře definovat lidovou hudbu? Vždyť budete-li vskutku bigotní, pak přece nemůžete za lidovou cikánskou hudbu (pocházejí-li cikáni skutečně odkud pocházejí) uznat ani ten čardáš. A vzhledem k Vašemu rozhledu v této oblasti pro Vás bude dechovka všecko.

    OdpovědětVymazat
  9. Samozřejmě, že vím. Pro dechovku jsou typické dechy i žestě. Proto se dechovce v angličtině říká "žesťovka". Z toho plyne, že nástroje pro hudební styl nejsou definiční.

    Stejně jako se rock vyvinul z lidovky (černošské). Podobná spojení jsou absurdní, byť souvislost tam je.

    Nominalism v. realism. Nemyslím. Nominalista pojmy nepopírá, jen tvrdí, že jsou odvozené od reality. Navíc nemohu popřít, že jako každý Středoevropan mám realistické základy. Anglosas holt nejsem.

    Lidová hudba je pro mne to, co nevznikalo na kommerčním základě. Je to víceméně uzavřená kapitola, aspoň v Evropě.

    Čardáš je natolik starý tanec, že to za romskou lidovku klidně považuji. Stejně jako píseň Andulko, Andulko, Anduličko, je česká lidovka, byť hudbu složil Mozart.

    Jaký je tedy pro Vás rozdíl mezi lidovkou a dechovkou?

    OdpovědětVymazat
  10. Asi nevíte, protože žestě jsou plechové dechové nástroje. A dechovka prakticky jiné než plechové dechy neužívá. Takže nevím, proč stále trváte na dělění na "žesťovku" a dechovku. Ta hudba nemůže za to, že někoho napadlo překládat brass jako žestě.

    Čardáš je starý tanec, ale ne indický. takže utrum.

    Lidovka je rozhodně daleko širší pojem než dechovka.

    A hlavně jde o to, že vy jste schopen i Pogues označit za dechovku.

    OdpovědětVymazat
  11. To jistě, nicméně například klarinet, typický nástroj dechovky, žestěm není. Myslím, že tuto debatu o nástrojích bychom měli ukončit, nikam nevede. Nebo Vy si snad myslíte, že nástroje jsou definičním znakem hudebního stylu?

    proč stále trváte na dělění na "žesťovku" a dechovku.
    Netrvám. Jediné, na čem trvám, je, že je zásadní rozdíl mezi lidovkou a dechovkou.

    Čardáš je starý tanec, ale ne indický. takže utrum.
    To není argument. To by česká lidovka také musela vznikat jen v Rusku.

    Lidovka je rozhodně daleko širší pojem než dechovka.
    Co je toto za komparaci? Neumím říci, zda je třeba hip-hop širší než dream. Podstatné je, že lidovka je něco úplně jiného než dechovka.

    Pogues přeci hrají irské lidovky, tj. traditionals.

    OdpovědětVymazat
  12. A ještě něco. Lidovce se původně anglicky říkal folk. Ale folk začal znamenat umělou hudbu, takže se musela začít označovat jinak, tj. traditional.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to mi teda vysvětlete, proč Gogol Bordello hrajou dechovku a Pogues lidovku. Poslechněte si aspoň tři alba od Pogues a tři od Gogol Bordello a pak mi řekněte, v čem se te nepunková část liší (kromě SZ vs. JV zabarvení).

    Mimochodem, dělení na lidovou a umělou hudbu dle kommerčnosti je pitomost. Zisk v nějaké formě je (byl) přítomen u obou.

    OdpovědětVymazat
  14. A když máte slabost pro encyklopedie, tak:

    Co Je CO:
    "a) sólová, komorní nebo orchestrální hudba provozovaná hráči na dechové nástroje. V orchestru též s bicími nástroji. Může být vojenská, pochodová, taneční, zábavná.
    b) orchestr složený z hráčů na dechové a bicí nástroje."

    Wikipedia:
    "A brass band is a musical group generally consisting entirely of brass instruments, most often with a percussion section. Ensembles which include brass and woodwind instruments can in certain traditions also be termed brass bands (particularly in the context of New Orleans-style Brass Bands), but are usually more correctly termed military bands, concert bands, wind bands or wind ensembles."

    OdpovědětVymazat
  15. Slyším to v tom. Neumím to definovat exaktně.

    Vašemu testu bohužel nemohu vyhovět, protože Gogola Bordelloa poslouchat odmítám. Nelíbí se mi.

    Zisk v nějaké formě je (byl) přítomen u obou.
    Měl jsem na mysli peněžní.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>