4. ledna 2008

Ruské satellity

Stalin, jak známo, plně převzal zahraniční politiku carského Ruska. Jeho cílem bylo obnovit ruské hranice z roku 1914. Proto mělo být anektováno Finsko a Polsko, zatímco o Československo či Rakousko neměl zájem.

Dopadlo to jinak. Finsko se ubránilo v krvavé válce. Polsko nemělo chanci a v občanské válce vyhráli kommunisté. Rakušané svým pevným postojem dosáhli toho, že do východního bloku nespadli. Tak jen Československo vinou Benešovy indolence bylo postupně kommunisováno od roku 1945, plně od roku 1948. Stalin by byl blázen, kdyby odmítl to, co se mu samo a dobrovolně nabízelo.

3 komentáře:

  1. To neni spravne. Ceskoslovensko melo pro SSSR zevotne dulezity vyznam - melo v te dobe nejbohatsi a nejdostupnejsi zasoby uranu na svete. SSSR je nutne potreboval pro vyrobu atomove bomby (USA je pouzily v r 1945). Krome toho melo primou hranici s Nemeckem. Rakousko nebylo pro SSSR tak dulezite, nebot melo hranici s CSR a Madarskem, cili nyvytvarelo primou ochranou zonu pro SSSR.

    OdpovědětVymazat
  2. To je nesmysl. Nejlepší zásoby uranu měla a má Kanada a Austrálie.

    Sovětský jaderný program začal v roce 1943 a Stalin se v něm bez Československa pohodlně obešel. Naprosto dostatečné zásoby uranu jsou v Kazachstánu, Rusku, Uzbekistánu, Ukrajině a Číně.

    Přímou hranici s Německem má Polsko, resp. měla NDR.

    These o Rakousku je rovněž nesmyslná. Přímou hranici s ČSR a Polskem má zase Německo.

    OdpovědětVymazat
  3. V samotném Sovětském svazu jsou rovněž velká ložiska, jenže ta nebyla v té době ještě známá. Československo tehdy mělo největší známá a využitelná ložiska, a o to jde.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>