31. ledna 2008

Guy Peters: Militaristický klip

Anonym na Vrbě informoval o ruském militaristickém klipu (музыкальный видеоклип), který byl před tím diskutován na Britských listech. Slíbil jsem Vodníkovi, že rozeberu nesmyslné Čulíkovy a ŠOKovy názory: "[ruská] propaganda . . . používá jen mírně modifikovaného módního západního stylu . . . Uvedená ukázka je námětem k zamyšlení pro všechny amatérské "kremlinology" a jiné "politické komentátory", kteří o Rusku donekonečna opakují antisovětské floskule staré třicet a více let."

Jak jsem uvedl na Vrbě, s americkými náborovými klipy to nemá vůbec nic společného. Zatímco Američané vlastenecky zdůrazňují kolektivní hodnoty – obranu demokracie a individuální růst – ruské video se blíží neuvěřitelnému indickému klipu na počest atomové bomby. Mají totiž společné asijské hodnoty: Zpěvák (v ruském Александр Буйнов) oblečený v maskáčích je neskonale šťastný, že je elitním vojákem / že jeho země má atomovku. Není zde ani trochu snahy o jakousi realitu a občanské hodnoty (obrana vlasti).

Musím přiznat, že primární pocit, který z ruského i indického videa mám, je touha oběma zpěvákům šlápnout do úsměvu, aby si uvědomili, že armáda je zlo; nutné, ale zlo.

A slova toho úžasného songu:

А. Буйнов: ВДВ
(Воздушно-десантная войска)

Крутые парни по всей стране,
Кто связан дружбой с ВДВ.
Такое братство – надёжный щит
Никто Россию не победит!

ВДВ – с неба привет.
Ультрамариновый набок берет,
Тельник с волной и море погон,
С небом навеки десант обручён.

ВДВ, сколько побед!
Из парашютов белый букет.
Радугой мирной парят купола.
Слава десанту!
Честь и хвала!

Updated.

5 komentářů:

  1. Musím přiznat, že primární pocit, který z ruského i indického videa mám, je touha oběma zpěvákům šlápnout do úsměvu, aby si uvědomili, že armáda je zlo; nutné, ale zlo.

    Z toho mám radost. Hovoříte jako nějaký americký důstojník, kterému při šíření demokracie IED zabila půlku jednotky. Vidím, že vám nechybí ten správný odstup.

    Možná, že byste se sem měl přestěhovat. Do amerických ozbrojených sil berou i cizince a myslím, že po několika odsloužených letech můžete získat i naše občanství... Počítám, že byste mohl být docela efektivní asset v boji proti terorismu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, díky. Jsem v podstatě pacifista.

    OdpovědětVymazat
  3. "Nikto Rosiju něpabědít" - čím se toto vlastenectví liší od toho amerického?

    OdpovědětVymazat
  4. Američané si to sice myslí taky, ale nikomu tak otevřeně necpou. To podle mne svědčí o ruských komplexech méněcennosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě něco pro p. Peterse o americké Národní Gardě...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>