21. prosince 2007

Stravenky

Stravenky, anglicky luncheon vouchers, jsou pochybným vynálezem, jakousi nedomrlou alternativou peněz. Vznikly v roce 1954 jako náhrada přídělového systému. Jsou daňově zvýhodněny, např. v Indii, protože se stát domnívá, že lidé tak budou mít kvalitní oběd. Nicméně velice často jsou zneužívány na jiné účely, dokonce i jako platba v bordelu. Bordelmamá Cynthia Payne si za jídlo & sex účtovala £25 ve stravenkách. V ČR dostává stravenky 89 % zaměstnanců v soukromém sektoru a 94 % zaměstnanců ve veřejném. Důvody jsou jasné.

společnosti:
  1. Sodexho: Gastro Pass
  2. Accor Services: Ticket Restaurant
  3. Groupe Chèque Déjeuner: Chèque Déjeuner
  4. Ing. Vladimír Filip: Exit Group a Syas
  5. SORBI
Nejvyšší správní soud nedávno rozhodl, že hostinský si za platbu stravenkami může účtovat několikaprocentní příplatek, který mu pokryje náklady, které s nimi má.

Místo nesmyslných přerozdělovacích poukázek by stát mohl stát daňově zvýhodnit teplá jídla prodaná od 10.00 do 15.00.

Naproti tomu hlas lidu z diskusse: "Bude zle! Nikdo krom poslanců a mangerů nemá na jídlo v restauraci za plnou cenu! Závodní jídelny zrušeny! Stará mi do kastrůlku nic nepřipraví! Namazat si chleby nemám čas — máslo je ráno tvrdé. Bagety = drahý hnus. Budu požírat suchý chléb a kedluben. Zhubnu. Hurá. Za poslední stravenky uspořádám Na růžku dernierní žranici a pak budu zbytek života podvyživený a vychrtlý se slzou v oku vzpomínat na Sorbi. Pokud neumřu hlady, ouvej."

1 komentář:

  1. Ouvej ?
    ...a zbytek života podvyživený a vychrtlý se slzou v oku vzpomínat na Sorbi. Pokud neumřu hlady, ouvej."
    ----------------------
    Neni mirne hladovejici narod na tom lepe nez ten prezirajici se?
    Zdravotne rozhodne, ubyde obesity, z toho navazne vysokeho tlaku , cukrovky, necht odbornici a prebornici z ODS doplni...
    a vubec.. fsechny stare soc.demacke problemy, ktere musi ted vlada ODS napravovat,... ale neni tak zle, mimo citovaneho commentu:
    Nikdo krom poslanců a mangerů nemá na jídlo v restauraci za plnou cenu! Závodní jídelny zrušeny!....

    mate v CR prumerny plat uz pres 20 tisic,!!!!!!! sakra to by bylo aby na obed nebylo :-)

    A ze nejaka prodavacka v supermarketu ma jen 7 tisic a vic jak polovinu z toho da za najem? a ted ze kostka masla stoji 64 kdezto jeste pred casem jen 24 ?

    To se nedivte ze ste na tom v CR tak spatne, kdyz se Vam ani po 18 letech nepodarilo tuhle" chudou verbez" zlikvidovat !
    Konecne ODS! At zije ODS, kupredu prava!

    Hezke Vanoce a svetle zitrky:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>