9. prosince 2007

Když něco vypadá jako koza, tak je to koza

Zatímco můj text ponechal Kapitán bez povšimnutí, k tomu druhému se obsáhle vyjádřil. Proto se omezím na několik poznámek, které mi poslouží jako odraz k obecnějšímu zamyšlení.

Výrazem mé noetiky je už skoro erbovní heslo: "Když něco vypadá jako koza, tak je to koza." Použil jsem ho nejen v dávném sporu s Kapitánem, ale též v jazykovědném sporu s bohemistou. Je vyjádření toho, že ve sporu německo-francouzských realistů s angloamerickými nominalisty jsem jednoznačně na straně nominalistů, jejichž zakladatelem je Roscellinus Compendiensis (1050–1125).

To, že pojmy jsou pouhými lidskými konstrukty, však neznamená, že jsou zcela bez významu. Naopak, jejich význam roste, protože jsou základem lidské kommunikace. Pokud jeden člověk bude hovořit o voze a druhý o koze, nikdy se nemohou domluvit. To jsem se pokusil vyjádřit i v dávné polemice s Vodníkem.

Používáním specifické terminologie člověk vyjádří, na jaké straně stojí. Když použije pojem inteligence, tak to může vyjádřit, že neumí pořádně anglicky (intelligence = shromažďování informací). Nebo to může znamenat, že je marxista–leninista, protože, jak známo, leninism je ruská deviace marxismu, takže používá tradiční ruské pojmy (cf. Ollmanův článek Marx's Use of "Class", kde pojem intelligentsia (z něhož ruština jen čiší) používá jen on, nikoliv Marx samotný): "The latter group contains sections of the population who belong to the big bourgeoisie: all the rentiers (living on the income from capital and real estate...), then part of the intelligentsia, the high military and civil officials, etc. (Vladimir I. Lenin: 'The Development of Capitalism in Russia', in: 'Collected Works', Volume 3; Moscow; 1960; p. 504)."

Václav Klaus není žádným arbitrem správnosti používání termínů. Ačkoliv není pochyb, že je intelektuálem, není to žádný polygot, nýbrž je bytostným specialistou. Takže ani nerozumí celé ekonomii, nýbrž některým jejím odvětvím. V ostatních je dilettantem. Proto, když Klaus řekne: "Německé okupační síly si vzaly demonstraci při pohřbu zavražděného studenta Jana Opletala za záminku otevřeného útoku proti české inteligenci," tak tím jen prozrazuje, že nerozumí historii a že neumí používat nemarxistickou terminologii.

Stejně jako když Kapitán napíše, že celá politika je šaškárna sloužící k oblbnutí mas: "Já vidím jen ideově zaměnitelné skupiny, jako když se oddíl fotbalistů rozdělí napůl a hraje tréninkový zápas. Střety jsou osobní a mocenské, ne ideové. Navíc kombinací volebního postupu a ovládáním médií je celkem dobře zajištěno, že na zápas nepřijde nikdo z jiného klubu:)," tak tím opět jen odhaluje marxistické zdroje svého myšlení, i když si hraje na sociálního darwinistu.

Jinak má ale Kapitán plnou pravdu, že na rozdíl od USA a Spojeného království je v kontinentální Evropě svoboda slova velice omezená, i když se nedávno rozšířil prostor pro svobodu projevu ve Španělsku. Snažím se to monitorovat a pečlivě analysovat.

Updated.

9 komentářů:

  1. To jsem se pokusil vyjádřit i v dávné polemice s Vodníkem.

    -----------------------------
    CHA CHA CHA , to byly casy r.2003, kdy na Sprse jeste bezela vymena nazoru a odkaz stoji zato si znovu projit a tu dobu si pripomenout, i kdyz tolik vymen o vyznamu slova komunismus a kdo si co pod nim predstavoval, kdo ho pouzival, co fsechno se pritom probralo, co jen naznacilo, na co odkazalo, dnes muze vzbudit usmev :-)
    Tim tu nic nezlehcuji, jen tu neni nigdo gdo by se tu do toho voprel a tak sebelepci snaha casto vyzni jen jako monolog, sorry :-(
    a jeste jednou sorry nad touto poznamkou, kyrta nemela byt napsana, neb jste ublizil sobe ne Capitanovi.

    Stejně jako když Kapitán napíše, že celá politika je šaškárna sloužící k oblbnutí mas: "Já vidím jen ideově zaměnitelné skupiny, jako když se oddíl fotbalistů rozdělí napůl a hraje tréninkový zápas. Střety jsou osobní a mocenské, ne ideové. Navíc kombinací volebního postupu a ovládáním médií je celkem dobře zajištěno, že na zápas nepřijde nikdo z jiného klubu:)," tak tím opět jen odhaluje marxistické zdroje svého myšlení, i když si hraje na sociálního darvinistu.

    Bohuzel pro demokracii a denokracie jak ji predvadi stale vice a vice statu, capitan to popsal presne, jen slovy ktere asi mely mit podobu takovou, aby to nikdo nemohl oznacit jako" marxistické zdroje svého myšlení".
    V cem ma CNEMO naprostou pravdu? V tom, ze existuje prilis statu, kde kdyz zvoli obcan oposici, nestane se VUBEC NIC. Jen na nektere zidle dosednou jina jmena. Upozorneni na tento fakt nelze zlikvidovat poznamkou o marxistickem mysleni.
    Radeji oslovte tu vice nez polovinu Vasich obyvatel v CR kteri nejdou k volbam, neb to povazuji za frasku ci zbytecnost, nebot stejne se nic nezmeni, o tom ze nemaji pravdu, ze VY mate pravdu, ze se zmeni a oni k tem volbam prijdou.
    Obcanu vice nez polovina to u Vas vidi tak jak to popisuje Capitan s tim hristem !!! a jak vladni tak oposicni strany to lidu presne podle Capitanova popisu ukazkove predvadi. A jsou jine "demokraticke" zeme, ktere to predvadi jeste ukazkoveji, ze volbou oposice se zmeni velmi malo az pripadne vubec nic:-(
    To prirovnani ke hristi je moc dobre, o to utkani by melo opravdu jit, jenze bohuzel fraska je casto az tak pruhledna, ze i prostemu obcanu je trapne z predstiraneho utkani.
    Nekterym z Vas stale nedochazi, ze nepriznat ze je Kral nahy by mohlo mit pro Vas fatalni nasledky. Jednou po case, tu delsim, tu kratsim k tomu vzdy nakonec dojde:-(

    OdpovědětVymazat
  2. "Když něco vypadá jako koza, tak je to koza"

    Jo gde sou ty casy, gdy to platilo nejen o koze....

    "Když něco vypadá jako.... tak je to ...."

    Na tom hristi to ale dnes casto vypada jinak nez v minulosti. Ted kdyz to strana vladni i oposicni maji v mnoha demokraciich jasne, jiz se ani nepokousi predstirat to vypadani jako :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Já s Kapitánem souhlasím a nevím, co je na jeho realistickém popisu (nejen) české politické scény marxistického.

    "Inteligentsia" v tomto přepisu je vědomý rusism toho, kdo ten výraz používá. Jinak z celého Vašeho povídání stále nemám pocit, že "inteligence" a "střední třída" je totéž. Byť i kommunisté říkali vodě "voda" a počítači "počítač", nemám nutnou potřebu říkat vodě "há-dvě-ó" a počítači "kompjůtr".

    OdpovědětVymazat
  4. OK, zřejmě tedy budu muset napsat podrobný rozbor těch marxistických žvástů.

    Jestli je "inteligence" vědomý nebo nevědomý rusism, je lhostejné. Podstatné je, že je to rusism, a to marxistický.

    Jinak z celého Vašeho povídání stále nemám pocit, že "inteligence" a "střední třída" je totéž.
    Tak si znovu přečtěte ten Leninův citát.

    Byť i kommunisté říkali vodě "voda" a počítači "počítač", nemám nutnou potřebu říkat vodě "há-dvě-ó" a počítači "kompjůtr".
    O to vůbec nejde. Jde o společensko-vědní termíny. Kommunisté například říkají pravěku "prvobytně pospolná společnost". Kdo i dnes říká pravěku "prvobytně pospolná společnost", je marxista. Q. E. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Nezabírám! Lenin píše, že pod pojem "velkoburžoasie" patří i část té "inteligentsia". Kde tam vidíte identifikaci se střední třídou?

    Proč Vám vadí "prvobytně pospolná společnost" Nebyla snad pospolná? Nebo byla pospolná druhobytně? Taky nechápu, proč Vám vadí "feudalismus", mám pořád pocit, že se jedná o nějaký trucpostoj: "marxisti tomu říkali tak, tak já tomu budu říkat onak"...

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle by si také zasloužilo zvláštní článek. Vám marxism nevadí; jak je ctěná libost, mně ano.

    Lenin píše, že pod pojem "velkoburžoasie" patří i část té "inteligentsia". Kde tam vidíte identifikaci se střední třídou?
    Nevím, jak více polopaticky to napsat, než jste to napsal Vy. Odpověděl jste si sám.

    Proč Vám vadí "prvobytně pospolná společnost"
    Protože to má označovat údajnou "společenskou formaci".

    Taky nechápu, proč Vám vadí "feudalismus"
    O tom psal už Třeštík. A opět: Nevím, co k tomu ještě dodat, je to naprosto jasné.

    mám pořád pocit, že se jedná o nějaký trucpostoj: "marxisti tomu říkali tak, tak já tomu budu říkat onak"...
    Ne. Marxism je skrz na skrz falešný. Je to stejné, proč je pro Vás falešný katholicism.

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím, jak více polopaticky to napsat...
    1. jestliže část inteligence je velkoburžoasie, neznamená to, že je to totéž! Jestliže je část antisionistů antisemitská, neznamená to, že antisionismus = antisemitismus
    2. pořád tam nevidím tu "střední třídu". Velkoburžoasie není přece střední třída!

    V pravěku snad nebyla žádná společenská formace? Tu má přece i stádo opic nebo Jahuové na Sprše!

    Marxism je skrz na skrz falešný. Je to stejné, proč je pro Vás falešný katholicism.

    Katholicism ovšem není "falešný skrz naskrz". Je tam několik podstatných doktrinálních rozdílů, ale v řadě věcí se s katholíky jistě shodneme. Jejich falešnost spočívá v tom, že nejsou součástí mystického Těla Kristova, je to fake church. Proto i s některými aspekty marxismu bych se mohl ztotožnit, byť jistě základy tohoto myšlení jsou chybné (to byl ale případ už i u nominalistů ;-)....)

    OdpovědětVymazat
  8. jestliže část inteligence je velkoburžoasie, neznamená to, že je to totéž!
    O tom není sebemenšího sporu.

    Jestliže je část antisionistů antisemitská, neznamená to, že antisionismus = antisemitismus
    Jistě.

    2. pořád tam nevidím tu "střední třídu".
    "Lenin píše, že pod pojem "velkoburžoasie" patří i část té "inteligentsia"." Tedy celek je co? Střední třída.

    V pravěku snad nebyla žádná společenská formace?
    Ne.

    Tu má přece i stádo opic nebo Jahuové na Sprše!
    Ale ne v marxistickém smyslu slova jako výrobní způsob.

    Jsem bytostný nominalista. Pojmy jsou pouhá slova. Můžeme je konstruovat zcela libovolně.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>