7. listopadu 2007

90. výročí kommunistického puče

Na wiki oslavují 90. výročí VŘSR tím, že dali na hlavní stránku naprosto příšerný článek Kommunism (protože marx-leninský, ba stalinistický: rozlišovací znamení mezi orthodoxním marxismem a stalinismem je stalinistická trivialisace marxistické periodisace dějin "otrokářským řádem" jako "společensko-ekonomickou formací"). Tak jim v oslavách pomozme tím, že se podíváme na zoubek článku Čtvrtá internacionála. Je to sice stěží více než pahýl, ale kommunistické ideologie je tam jak nastláno. S typickou wikipedickou lží se tam tvrdí, že "Podrobnější informace naleznete v článku Trockismus", ale tam, jak se může každý předsvědčit, je jich ve skutečnosti méně.

Na rozdíl od anglicky psaného článku Fourth International se příliš nezabývá dějinami tohoto obskurního spolku, nýbrž jeho ideologií. Do nebohých obětí wiki, kteří snad žijí v illusi, že tam najdou objektivní poučení, to hustí skutečně velkolepým stylem: "Trockého zjištění" (jako kdyby tento massový vrah byl schopen něco zjistit), "kritiku byrokracie deformovaných (stalinistických) stran" (Trockého trade-mark bez reálného obsahu), "v podstatě se ale historicky jednalo o dělnický stát" (naprosté ignorování sociálního složení kommunistické elity), "bylo zrušeno soukromé vlastnictví" (obludné účelové marxistické výrazivo), "v sociální revoluci (kde se jedná o změnu způsobu výroby a přechod moci z jedné třídy na druhou)" (bez kommentáře, není totiž třeba) a "výrobní způsob se nemění" (Jak by také mohl. Kommunism je přeci poslední "společenská formace". Amen.).

Autorovi textu dávám z marxismu-leninismu jedničku s hvězdičkou. VUML by absolvoval jako premiant.

5 komentářů:

  1. Já vím, že tato má formulace nebyla nejšťastnější. Bylo mi to jasné, už když jsem to psal.

    Přečti si, prosím, kontext: "Podle Trockého zjištění došlo ke zradě cílů dělnického hnutí . . . ."

    OdpovědětVymazat
  2. Tak co, uz na vás ten Český Irving podal trestní oznámení pane Urbane?

    OdpovědětVymazat
  3. Lev Trotsky: true name: Lev Davidovič Bronštejn;
    ---------------------------
    strucne kdo nevi ci jiz zapomel:
    Trockij - Lev Davidovič (Bronštejn), 26.10.1879-21.4.1940, rus. a sov. politik. Pocházel z ukrajinské židovské rodiny, 1897 se zapojil do soc.dem. hnutí. Za revoluční činnost a za založení "Jihoruského dělnického spolku" 1898 uvězněn a poslán do vyhnanství na Sibiř. 1902 podařilo se mu uprchnout do Londýna za Leninem. Nejprve se připojil k menševikům. Pro účast v revoluci v Petrohradě (předseda prvního sovětu) 1905 byl opět zatčen a 1907 odešel znovu do exilu, kde pracoval jako novinář. V květnu 1917 se tento zastánce "permanentní revoluce" vrátil do Petrohradu a připojil se se svými přívrženci k Leninovi, v říjnu znovu předseda petrohradského sovětu. Jako předseda vojenského revolučního výboru řídil třicetiosmiletý Trockij říjnové povstání a stal se lidovým komisařem zahraničných věcí (do 1918), především díky němu docházelo k odkladům podpisu brestlitevského míru s Německem. Od počátku občanské války do 1924 lidový komisař obrany, hl. organisátor Rudé armády. 1920-21 ministr dopravy. 1917-27 člen ÚV, 1919-26 člen polit. byra ÚV VKS. Trockij byl stoupenec revolučnější politiky než sama VKS, hlásal teorii permanentní revoluce, revoluční války a pokračování v politice revolučního komunismu. V boji o následnictví po umírajícím Leninovi byl postupně vytlačován Stalinem a jeho variantou "socialismu" v jedné zemi. Trockisté byli poraženi 1924, o dva roky později se spojili s "novou opozicí" (Kameněv, Zinověv) a u příležitosti 10. výročí VŘSR se pokusili zorganizovat demonstrace v Moskvě a Leningradu, zaměřené proti Stalinovi a "pravici" (Bucharin, Rykov, Tomskij) Už v prosinci 1927 byli trockisté vyloučeni 15.sjezdem ze strany. Trockij sám byl poslán do vyhnanství do Alma-Aty v Kazachstánu. 1929 byl na základě obvinění z antisovětské činnosti odsouzen k druhému nejtěžšímu trestu - ztrátě sov. občanství a vyhnanství za hranice SSSR. Žil v exilu (Turecko, Francie, Norsko, Mexiko), publikoval proti Stalinovi, založil 4. internacionálu. Na příkaz Stalina zavražděn v mexickém exilu agentem sov. tajné policie.

    trockismus - Varianta marxismu vycházející z učení L.D.Trockého. Obohacuje marxismus o myšlenku permanentní revoluce.

    PS
    po propusteni vrahu Trockeho z vezeni v Mexiku, odjeli Moskvou povereni StB-aci z CssssR do Mexica s diplomatickymi pasy a odvezli pres Cubu vrahy do Prahy a Ruska :-(

    OdpovědětVymazat
  4. "po propusteni vrahu Trockeho z vezeni v Mexiku, odjeli Moskvou povereni StB-aci z CssssR do Mexica s diplomatickymi pasy a odvezli pres Cubu vrahy do Prahy a Ruska "

    A ted momentalne nemaji co na praci, tak shromazduji informace na neZvedafci %-o)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>