6. října 2007

Další objektivní článek o wiki

Asi bylo zákonité, že po období primitivní propagandy začínají vznikat o wiki i objektivnější články. Jeden napsal Jan Lipšanský.

Cituji z diskusse: "Na české wikipedii se postupem času vytvořila skupina velmi zvláštní skupina "přispěvatelů", kteří ve skutečnosti nepřispívají (nepíší nové články), kteří téměř ničemu nerozumí a téměř nic neumí. Jsou to tzv. správci a jejich hlavním úkolem je tzv. "ochrana projektu". Postupně si tito správci vybudovali zvláštní jazyk a velmi složitý byrokratický aparát. Tento aparát společně s vlastním ptydepe umožňuje odůvodnit jakékoliv rozhodnutí a jakýkoliv postup. Je nemožné s českou wikipedií komunikovat a odvolávat se jakékoliv analogie. Výkonný byrokratický aparát umožňuje velmi efektivní cenzuru české wikipedie a vypuzování nepohodlných kritiků. Nedivte se proto, že některá témata na české wikipedii vůbec nenajdete. Autoři, kteří by se jim chtěli věnovat, byli dávno z wikipedie vypuzeni pomocí dlouhodobých a opakovaných zákazů editace."

ad subpahýl. Články na wiki se dělí na hotové a nedokončené (= pahýly). Bohužel některým ignorantům toto zcela jasné dělení nestačilo, a proto se pokusili zavést 3., zcela nesmyslnou, kategorii subpahýl (i jako slovo je to ohyzdný patvar). Zatímco na anglické části původní wikipedie tuto kategorii dávno zrušili: "This Wikipedia page is currently inactive and is retained primarily for historical interest," na české tím tyranisují nováčky dodnes. Správcům na wiki totiž dělá dobře, když se mohou na ostatní povyšovat pomocí ptydepe.

ad významnost. Na významnosti nikdy nebude obecná shoda. Co pro někoho významné je, pro jiného významné není. Přesto se správci pokouší vydávat kategorii významnosti za objektivní.

2 komentáře:

  1. Česká wikipedie je kapitola sama pro sebe a např. s německou se nedá vůbec srovnávat.
    Porovnáním článků se o tom lze snadno přesvědčit, nakonec i ta absence hesel, která ovšem nechybí v ruské, polské, slovenské či bulharské versi mluví sama za sebe.

    V diskusi pod článkem píše jakási »Vrbová«: „Kvalitou je česká Wikipedie zcela srovnatelná se stejně velkými projekty. Ano s německou nikoli, ale ono to souvisí s počtem přispěvatelů. Poměr lidí přispívajících do Wikipedie na 10.000 obyvatel hovořících česky a tentýž poměr pro němčinu je víceméně srovnatelný, stačí si najít statistiky a hodit to na kalkulačku.”

    Ten poměr ale nic neříká o kvalitě celého projektu. Banda neinformovaných a neznalých hlupáků malého státu přece nevytvoří nic lepšího než malý počet dobře informovaných a fundovaných lidí státu velkého.

    OdpovědětVymazat
  2. Neprosto přesně. Problém není v tom, že Čechů je x-krát méně než Anglosasů. Problém je v tom, že cs: ovládli zakomplexovaní adolescenti.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>