17. září 2007

Masaryk o bolševismu

Bohumil Doležal cituje: „Rusové a taky bolševici jsou děti svého carismu; ten je staletími vychovával a vytvářel. Dovedli cara odstraniti, ale neodstranili carism. Mají carskou uniformu, třebaže ji nosí naruby, a Rus dovede nosit na ruby, jak známo, také boty.“

6 komentářů:

  1. Je známo, že Masaryk Rusku nerozuměl a byl proti němu i proti pravoslaví zaujatý. Bolševiky nevychoval carismus nýbrž Karel Marx, Lev Trockij a V.I.Lenin. Doležal už to má zmotané totálně ("je to jen překabátěný ruský imperialismus, který se odjakživa nestydatě maskoval různými mesianistickými ideologiemi" - jak tenhle vůl může vážně publikovat?!)

    Zaujala mne Masarykova věta: „Základní lež komunismu právě, že každý má chtít, co má soused...“ Čím se medle kommunismus liší od volnotržní reklamy?

    OdpovědětVymazat
  2. Masaryk byl zase v něčem úplně mimo...

    OdpovědětVymazat
  3. Měl bych si někdy přečíst Rusko a Evropa, musí to být zajímavá kniha. Zatím jsem četl jen výňatky z Hovorů s TGM, kde jsou velice zajímavé partie vzpomínek na Tolstého.

    Myslím, že v Leninovi je Marxe mnohem méně než třeba carské Ochranky. Koneckonců, za to Lenina kritisovala už Luxemburgová: "Without general elections, without unrestricted freedom of press and assembly, without a free struggle of opinion, life dies out in every public institution, becomes a mere semblance of life, in which only the bureaucracy remains as the active element."

    ad reklama. Masaryk to myslel jinak: kritisoval násilnou změnu všech lidí podle jednoho mustru. Kapitalism o to jen usiluje a využívá, ale nikomu to nenutí.

    Zkrátka a dobře: Masaryk Rusko dobře znal, a to i z dlouhodobé autopsie, takže o něm věděl více než my 3 dohromady.

    OdpovědětVymazat
  4. To že Masaryk Rusko znal, neznamená, že mu rozuměl.

    Ad reklama: její způsob k dosažení cíle je IMHO neskonale účinnější než brutální násilí bolševismu. Podívejte se kolem sebe!

    OdpovědětVymazat
  5. Daleko zajímavější otázka, na kterou si nedokáži odpovědět, je, jaký mají mezi sebou vztah pravoslavná idea a "carismus".

    OdpovědětVymazat
  6. Dezidor: nevím co myslíte "pravoslavnou ideou" a "carismem". Faktem je, že monarchie, ve smyslu autokracie nebo samoděržaví, posvěcená církví, je ideální společenský systém, z pravoslavného hlediska. Zdůrazňuji: systém. Který pohříchu nevykonávají vždy ti ideální lidé.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>