11. prosince 2006

Zemřel Augusto Pinochet

Nechť se Hospodin slituje nad jeho duší.

Zajímavé, ač ne příliš překvapivé, je vyjádření Margarety Thatcherové, která truchlí nad jeho odchodem. Ctitelé Margarety Thatcherové, čeští "pravičáci", z valné části (ne všichni!) hájili Pinocheta jako zachránce Chille před komunismem. Takových apologetů je zde na "levičáckém" Západě pořídku. Že při té záchraně "lítaly třísky" rukama takových chilských Aloisů Grebeníčků, to českým "pravičákům", zdá se, dodnes nedošlo. Nedošlo a nedojde jim asi i mnoho dalších věcí, ale to necháme jiným článkům. Tento nekrolog nad Pinochetem budiž zejména smutným pokrčením ramen nad ideologickou zaslepeností některých lidí - obětí totalitní černobílosti.

12 komentářů:

  1. Nepřirovnal jsem ke Grebeníčkovi sr. samotného Pinocheta, nýbrž jeho pochopy. Z toho, co je známo z vyprávění lidí, kteří ty mučírny přežily, není na tom srovnání nic nepatřičného.

    OdpovědětVymazat
  2. 22.9.06 jsem zde napsal článek »Chile před 33 lety«. Až na nějaké výjimky je zajímavá i diskuse.

    Augusto Pinochet vyvedl zemi z chaosu a zachránil Chile před komunismem. Viz starší článek »Causa Pinochet« (Roman Joch, 20.12.2004).

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím Vás! Roman Joch!! To je ten nejtypičtější zástupce lidského druhu homo bohemicus postbolševicus se zběsile pravicovými mimikry. Už druhý bod jeho výčtu je nesmysl (že se Pinochet neobohatil: podle obžaloby ukradl cca 27 milionů), takže jsem to už dál nečetl.

    Neříkám, že Pinochet neudělal vůbec nic dobrého. Je jen otázkou, zda ten Allendeho marxismus by byl skutečně hnusně castrovský, a jakou cenu za tu záchranu chilský lid zaplatil.

    OdpovědětVymazat
  4. Článek o Pinochetovi včetně
    zajímavé diskuse je i na serveru D-FENS.

    OdpovědětVymazat
  5. To, na čem jsem v článku poukázal, právě propuká na Neviditelném psu pod dnešním Mlejnkovým článkem. Bohužel se nemohu zúčastnit: na Psu mi je opět znemožněno diskutovat, ač jsem tam nepostoval nic rasistického, osobního nebo vulgárního, pouze jsem poukázal na falešnost Šamanova seriálu o "Míru v Israeli". Zatímco zrůdně vulgární a pouze osobní příspěvky Sowfiwa a dalších Boutrosových neandrtálců nikdy nemizí, aniž je těmto individuím zakázán přístup.

    Hanba! Sionistická censura!!

    OdpovědětVymazat
  6. Vnuk zesnulého chilského prezidenta Pinocheta, také Augusto, prý bude potrestán za smuteční řeč, kterou držel při úterním pohřbu svého děda. Více

    OdpovědětVymazat
  7. Je jen otázkou, zda ten Allendeho marxismus by byl skutečně hnusně castrovský, a jakou cenu za tu záchranu chilský lid zaplatil.

    Všude, kde se dostal k moci bolševik, to stálo z prd. Na příkladu postkom. zemí je jasně vidět, kam to soudruzi svojím budováním domydlili a jaký úpadek způsobili.

    Pinochet se s komunisty nemazlil, na žádné „tlusté čáry” nevěřil a proto nad nimi zvítězil. Bez něj by to v Chile dopadlo jako roku 1948 v ČSR .

    OdpovědětVymazat
  8. Jeden z důležitých rozdílů mezi demokracií a diktaturou je v tom, že demokracie neuznává princip, že účel světí prostředky, a od každého vyžaduje, aby - sáhne-li k mimořádným prostředkům, zejména pokud při tom zabije druhého - své jednání dokázal ospravedlnit objektivní nevyhnutelností.

    Proto je nutné zabývat se tím, zda skupina bratří Mašínů skutečně musela zabít esenbáka v Čelákovicích nebo toho ozbrojeného pokladníka, a zda nebylo možné zabránit chilským komunistům v získání moci méně drastickými prostředky než jejich fysickou eliminací. Ve druhém případě jsem přesvědčen, že to možné bylo: Pinochet jednal jako diktátor a dopustil se zločinů, byť jeho diktatura mohla být pro jeho zemi v dané historické situaci objektivně přínosem.

    OdpovědětVymazat
  9. Vážený pane Pecino,
    možná mě vyvedete z omylu, ale vždy jsem se domníval, že rozdíl mezi demokracií a diktaturou spočívá v míře uplatňování vůle občanů, nikoli ve vztahu účelu a prostředků.V konkrétních případech Vámi uváděných jde podle mě spíše o humanismus.

    OdpovědětVymazat
  10. Napsal jsem "jedním z důležitých rozdílů", což, myslím, odpovídá. O humanismus zde primárně nejde, princip, že účel světí prostředky, nelze uplatňovat ani v žádné jiné oblasti.

    OdpovědětVymazat
  11. Luděk Frýbort (Hannover) se v článku Mít tak svého Pinocheta... zamýšlí nad fiktivním vývojem Československa, kdyby jeho armádě velel generál jako byl Pinochet.

    OdpovědětVymazat
  12. To je stejně ideologií poznamenaný a hloupý text jako ty levicové nekrology, které autor kritisuje.

    Komunismus je zlo a je nutno proti němu bojovat, ale prostředky v tomto boji musí být přiměřené. Tuto míru Pinochet velmi, velmi překročil, proto je nutno dívat se na něj jako na diktátora, přestože nelze popřít, že jeho režim zemi objektivně pomohl.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>