1. srpna 2006

Zpřesnění terminologie

Dlouhodobě jsem stoupence státu Israel nazýval sionisty. Oni se tomu bránili, protože dnes je často tento termín zneužíván antisemity jako krycí název pro Židy, ačkoliv sionismus nemá s národností jeho vyznavače nic společného. Ačkoliv drtivá většina Židů sionisty je, troufám si odhadnout, že většina stoupenců Israele jsou protestanté. Nejdůležitějším sionistou dneška je George W. Bush, který je methodista.

Proto budu nadále všechny sionistické aktivity od roku 1948 označovat jako israelské či proisraelské. Patří k nim weby uvedené na Vzdorujme nebezpečí, ačkoliv spíše než proisraelské jsou antiislámské a antipalestinské, tedy antisemitské.

O občanech Israele budu hovořit jako o Israelcích, bez ohledu na národnost. Vyhnance z Palestiny (od roku 1948), dnes většinou žijící na okupovaných územích, budu označovat jako Palestince.

Updated.

8 komentářů:

  1. Pojem sionismus fakticky ztratil smysl vytvořením státu Israel. Tím by měl automaticky vzniknout termín antisionismus, který není shodný s antisemitismem. Nestalo se, jazyk nemá rád náhlé změny.

    OdpovědětVymazat
  2. Araby s israelským občanstvím nepovažuji za Palestince, nýbrž za Israelce. Nemám zpráv o tom, že by israelské občanství mělo více stupňů. Pouze ten Israelec, který je prohlášen za žida (nebo za Žida?), má zvláštní práva a povinnosti v rodinném právu, právu k nemovitostem a branném právu. Týká se to i Drúzů.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, Vy v tom vidíte rozdíl. OK, opravím to.

    OdpovědětVymazat
  4. David Navarra, podepsaný pod tím dopisem Klausovi v tom odkaze a organisující jednu z těch proisraelských demonstrací v Praze, píše v několika komentářích na Psu zhruba toto: lidé, ať už Židy nenávidíte jak chcete, uvědomte si, že jim musíte pomoci, protože po nich jste na řadě vy!

    To je v kostce shrnutá celá ta zrůdná israelská manipulace, kterou se jim daří zatáhnout Evropu do svého konfliktu. V Česku jim tohle "nebezpečí" baští i s navijákem, protože tam žádné muslimy v podstatě neznají (leda z pečlivě vyselektovaných nenávistných citátů a naší kultuře nepřijatelných muslimských zvyků) a tak z nich logicky mají strach. Ale ani na Západě toto úporné šíření nedůvěry, strachu a podezřívavosti nezůstává zcela bez ohlasu.

    Kdybych pana Navarru zažaloval za vědomé podněcování nenávisti vůči skupině obyvatel, patrně bych se setkal s výsměchem a obviněním z antisemitismu. Naopak, kdybych se vyjádřil v tom smyslu, že Židé/sionisté/israelci/a jejich poskoci štvou proti sobě muslimy a křesťany, byl bych možná zažalován z tohoto zločinu já sám.

    OdpovědětVymazat
  5. Máte pravdu, že do značné míry je tato terminologie PC a podobá se označování Sudetských Němců za Čechoslováky. Ale myslím, že je to pořád lepší než donekonečna být obviňován z antisemitismu za kritiku Israele.

    OdpovědětVymazat
  6. Tahle mythologie: "U Madridu se bojuje za Prahu," v ČR docela funguje. Co na tom, že to bylo kommunistické heslo. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jenže Občanská válka ve Španělsku nás nevehnala do občanské války v ČSR ani do Druhé světové války, zatímco štvaní Israele a jeho pochopů je nesmírně nebezpečné: může mít za následek občanskou válku v Evropě s výslednou genocidou muslimů a Třetí světovou válku s použitím nukleárních bomb. Vina lidí, kteří na tom mají podíl, je strašlivá!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>