5. srpna 2006

Proč jsou Češi tak proisraelští

Vodník mne na Vrbě předběhl s článkem, který jsem chtěl napsat už dávno. Proč jsou Češi tak proisraelští? K odpovědi na tuto otázku se musíme vrátit do historie.

Polenský process
Přes úporné tvrzení propagandy, Češi nikdy nebyli antisemitští. O opaku se zdá svědčit polenský process a obvinění z rituální vraždy. Jenže jak to bylo ve skutečnosti?

Na místě, kde byla nalezena Anežka Hrůzová bylo jen velice málo krve. Proto to přihlížejícím připomínalo košer zabíjačku. Z vraždy byl obviněn povaleč Leopold Hilsner. (Dle Masarykových slov: "Známý ničema, který již dávno patří do polepšovny.") Právní zástupce poškozených, Karel Baxa (nikoliv jak typicky nepravdivě uvádí wikipedie, "státní zástupce"; Baxa nikdy nebyl rakouským státním zaměstnancem), si na případu budoval lacinou popularitu poukazováním na rituální vraždu. Nicméně v právním státě, jakým Rakousko bylo, se jeho slova nebrala vážně a Hilsner z rituální vraždy nebyl ani obviněn, natož odsouzen. Byl odsouzen za prostou vraždu; z trestu si odseděl 18 let, než dostal milost, a rozsudek je dodnes platný.

Proto ze senzacechtivosti jednoho advokáta nelze dělat celé české veřejné mínění.

Vyhnání
Stejně jako Češi vyhnali z Československa 2 500 000 Němců, tak v rámci Nakba (النكبة) Israelci vyhnali 700 000 Palestinců. Stejný čin tedy spojuje natolik, že dokonce premiér Zeman radil Israeli, aby zbylé Araby rovněž vyhnal.

Percepce Israele v ČR
Běžný Čech vnímá Israelce jako lidi, kteří se nijak neliší od Evropanů, na rozdíl od Arabů. Na základě tradiční české xenofobie tak fandí svým.

Výsledek?
Proisraelští propagandisté, ač jsou verbálně pravicoví, se hrdě hlásí ke kommunistickému heslu: "U Madridu se bojuje za Prahu" a aktualisují jej na "Israel v Libanonu bojuje za Českou republiku." Rovněž jsou hrdi na kommunistickou pomoc sionistům a Israelcům v roce 1948, kterou nařídil Josif Vissarionovič Stalin.

To, že česká vláda vedle německé a britské patří k nejvíce proisraelským, tedy není výsledkem nějakého odtržení od veřejného mínění, ale naopak jeho naplněním.

Updated.

2 komentáře:

  1. Já si v žádném případě netroufám odhadovat postoj většiny českého obyvatelstva (ve svém článku mám zřetelné "jestli").

    Souhlasím s Vámi, že Češi jsou tradičně proisraelští, ani sionistická propaganda netvrdí opak (snad až na pár paranoidních fanatiků). K těm důvodům bych přidal ještě to, že všichni slušní lidé sympatisovali s Židy za nacistické okupace a později za bolševického antisemitismu. Nezapomínejte na sympatie k Israeli jako reakce na podporu Palestinců kommunistickými vládami, živené "pravdivým" vysíláním po večerech poslouchaného Hlasu Ameriky a RFE.

    Tyto faktory se obrazily v české zahraniční politice po r.1989, čeští polistopadoví politici nesou na sobě stopy všech těchto procesů.

    Ale to se teď začíná měnit. Nepatrně, ale přeci. Setkávám se s odsouzením israelské politiky u lidí, kteří by podobná slova ještě před deseti lety prohlásili za antisemitismus a projev hololebectví. Mladí, kteří nezažili působení oněch faktorů (naopak: současní politici, kteří je právem serou, lezou Israeli do prdele) se dívají na Israel většinou velmi kriticky. Nepatrný názorový posun lze pozorovat dokonce i na Psu: kromě Juchelky, Janečka a Vodníka se tam objevila celá řada nových dissidentů.

    Takže nevím, který názor v ČR převažuje. Ale odhaduji téměř s jistotou, který převáží, jestli mladí čeští kluci půjdou umírat "za Prahu" někam do Sýrie.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, souhlasím s tím, že se to mění. Být proisraelský je čistě establishmentové, takže antiestablishmentoví radikálové (např. Blisty) jsou proti.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>