2. srpna 2006

Atomovka

Magnus narušil mrtvolný klid na Sprše delším textem. Přišel se svérázným názorem, že pokud Írán vyvine atomovou bombu, že ji neprodleně předá Hizb Alláh, aby ji hodil na Israel.

Tak předně. Pokud Írán vyvíjí atomové zbraně, tak bez pochyby strategické, nikoliv taktické, protože ty druhé by mu k ničemu nebyly. Když by Hizb Alláh použil strategickou atomovku, tak by zničil nejen Israel, ale též sám sebe – je to sousední stát. Navíc by musel odepsat Palestince.

Za druhé. I kdyby Írán chtěl atomovku Hizb Alláh věnovat, jak ji do Libanonu dostane? I kdyby se v Iráku vytvořil přátelský régime, tak každý stát, kudy by putovala, by ji chtěl ukořistit pro sebe. Kdyby cestovala po moři, tak by to USA ani Israel nenechali jen tak.

Za třetí. Tajemství atomovky se nedává ani přátelům. USA ho nedaly Británii, Británie ho nedala Francii. Mít atomovku znamená patřit do klubu vyvolených velmocí. A tam Hizb Alláh nepatří.

Zkrátka a dobře, obavy z atomovky v rukou Hizb Alláh jsou liché. Na proti tomu v hodnocení strategie israelské zahraniční politiky se Magnus nemýlí: "Myslim, ze soucasne tazeni bylo pripravovano davno je to soucast pocinajiciho dlouheho preventivniho konfliktu s Iranem a dva uneseni tu hraji jen malou roli."

Střet civilisací se nekoná. Evropská civilisace od WW I není expansivní. Ani USA nechtějí expandovat, jejich zásahy všude po světě jsou ze strachu. A domnívám se, že ani islám není expansivní. Jen nechce mít na svém tradičním území evropské kolonisty. To je celé.

Ve Španělsku se neválčilo za Prahu, jak Magnus opakuje kommunistický mýthus. Ve skutečnosti byl Franco celou WW II přísně neutrální. Naopak, kdyby zvítězila PCE, mohli jsme mít kommunistickou Francii a potažmo celou Evropu.

Západ není ve válce. 9/11, Madrid i Londýn je pouhá odplata za imperialistické dobrodružství. Čím dříve to pochopíme, tím lépe. Křižáctví není cesta. Historické usmíření Francie a Německa v 1950s nebyla ani idiocie, ani mnichovanství. Byl to trvale udržitelný mír. A podobný krok nás čeká s muslimy.

11 komentářů:

  1. Naopak, kdyby zvítězila PCE, mohli jsme mít kommunistickou Francii a potažmo celou Evropu.

    Tedy měl pravdu Gottwald a u Madridu se bojovalo za Prahu, nebo jak to tedy myslíte?

    OdpovědětVymazat
  2. Tím bojem za Prahu myslel, to že Praha nebude nacistická. O opačné alternativě neuvažoval.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, Nováku. Magnus, na rozdíl od Vás, umí psát. Co na tom, že na Sprchu něco napsal po cca půl roce. Přesto je dle Vás na Sprše pořád co číst. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Podstatné je, že Španělsko nebylo se Spojenci ve válečném stavu.

    OdpovědětVymazat
  5. Nad názory, které vyjadřuje MM, jsem se hluboce otřásl. Pominu-li to, že si nedokáže odpustit osobní poznámky a útoky (a už jen proto, Víte, neumí psát!), mýlí se téměř ve všem, co píše. Nukleární zkáza hrozila Jerusalému spíše od sekulárních OOP, nikdy od věřících Hezbollů, pro které je to svaté město. Menší bombu by byli schopni možná svrhnout na Tel Aviv, ale úvahy tohoto typu zastírají skutečnost, že nejpravděpodobnějším kandidátem na užití nukleárních zbraní je Israel. Ostatním štvaním MM páše ten ukrutný metafysický zločin, o kterém jsem psal jinde.

    OdpovědětVymazat
  6. Nováku, kdybyste uměl aspoň trochu logicky myslet, tak byste přišel na to, že když mne kritisujete, že ustavičně čtu Sprchu, tak musí být splněna předchozí podmínka, že je na ní co číst. To chce méně chodit do bordelu a více uvažovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že tolik zdravé kritiky je nezdravé. Aby Max nebyl z tolika osvěžení v rauši.

    OdpovědětVymazat
  8. Mluvil jsem o tom, že mám zmáklou občanskou válku. O dějiny Španělska během WW II jsem se blíže nezajímal.

    Jsou různé stupně neutrality. A k té ochotě: doporučil bych Vám se blíže seznámit s Hitlerovými dojmy z jednání s Frankem v Hendaye.

    OdpovědětVymazat
  9. Kerl? To je je hodně očištěná verse. Ve skutečnosti použil výraz "jesuitská svině". To mi připomíná příběh Josefa Trumpěľdora. Ten prý prohlásil, když umíral: "Nevadí, je dobré zemřít pro vlast." (Ein davar, tov lamut b'ad artseinu) Ve skutečnosti řekl toto: "Zasraně." (Kibeni mat).

    Franco nechtěl jít do války. Proto úmyslně nadsazoval, aby mu Hitler nemohl vyhovět. Dát mu Francouzské Maroko v době Hitlerova úsilí o Kontinentální blok by Francouze zbytečně ponížilo, takže to bylo nemožné.

    Hitler Franka popichoval, ať si vezme Gibraltar, ale Franco věděl, že by byl sám proti sobě.

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, vítězství PCE by znamenalo, že by dějiny šly úplně jinak. Byl to turning point.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>