5. července 2006

Zájmeno svůj

P. Juchelka se ptá, jak je to v češtině se zájmenem svůj. Je to poměrně obtížný grammatický jev. Na rozdíl od jiných jazyků, které vystačí s jedním přivlastňovacím zájmenem pro každou osobu, má čeština navíc přivlastňovací zájmeno svůj, které se váže na původce děje.

Věta: "Já nemohu za to, ze ten pán neumí anglicky a stydí se za to natolik, že maže opravu jeho pravopisných chyb," je Czechenglish je více ohledech:
  1. původně tam nebyla diakritika. Češi, jak známo, používají háčky a čárky už od dob Jana Husa a všechny velké operační systémy dneška to respektují,
  2. čeština (stejně jako latina) nemusí vždy vyjadřovat podmět a
  3. osobně bych zde také (na základě svého jazykového citu) použil místo jeho zájmeno svých.
Nicméně bych chtěl zdůraznit jedno: Zatímco orthografie (pravopis) má být kamenná, není žádného rozumného důvodu bránit přirozenému vývoji jazyka v grammatice (mluvnici). Tak jako se časem v češtině vyvinou členy, tak zanikne i zájmeno svůj.

Pokud se chcete poučit více, máte možnost (nebo u Staníčka).

4 komentáře:

  1. Děkuji za výklad i odkaz na Staníčka. (-:

    OdpovědětVymazat
  2. Ten nápad, že se vyvinou ty členy, je tím produktem toho nepochopení, k čemu ty členy v tom jazyce jsou (omlouvám se, že v ukázce pro jednoduchost nerozlišuji člen určitý od neurčitého).

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, velice zajímá věta - podle mne k ní současná čeština nemá daleko. Dovolím si doplnit neurčité členy:

    Ten nápad, že se vyvinou nějaký členy, je tím produktem jistýho nepochopení, k čemu ty členy v tom jazyce vopravdu jsou, vomlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to bohužel vliv hnusných dabingů. Za chvíli nám takhle zmizí u umět a dokázat.

    Ale používání "ten" jako členu je slyšet u západních hranic. Takže žádný nepochopení. Nevim čeho se to nepochopení mělo týkat ale podle mě se s češtinou členy nijak nevylučujou.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>