22. května 2006

Tré polemik s Bohumilem Doležalem 3/3

Bohumil Doležal na svém blogu ve čtvrtek 18. května 2006 napsal: Předseda ČMKOS Štěch doporučuje členům odborových svazů volit „levicové strany“ (jak se zdá, sociální demokraty by trošičku preferoval před komunisty) a je stoupencem menšinové vlády ČSSD s komunistickou podporou. Jeden z hlavních důvodů pro dosavadní relativně vysoké preference ODS vidí v „masivní kampani sdělovacích prostředků“ (s výjimkou Práva). Sdělovací prostředky je zjevně třeba dostat znovu pod kontrolu. V tom si notují s Paroubkem. Současné propojení ČMKOS s ČSSD je první krok na vestě k budoucímu demokratickému centralismu. Bude jistě jiný než ten normalizační, ale stejně protivný.

Znovu se musím ptát, proč KSČM údajně není levicová strana? Protože Milan Štěch je členem ČSSD a dokonce senátorem za ČSSD, tak by sociální demokraty preferoval před komunisty nikoliv "trošičku", nýbrž silně. Musí však brát ohled na přání členské základny.

Jakým myšlenkovým zkratem došel Bohumil Doležal k závěru, že konstatování objektivního faktu, že mainstreamová media jsou pravicová (tj. Mladá fronta, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Týden, Reflex, Respekt) jsou pravicová, je voláním po utažení šroubů?

Propojení odborů se socialistickou stranou je běžné v celé Evropě. Labour Party je dokonce politickou stranů odborů. A z britského "demokratického centralismu" bychom se měli učit.

5 komentářů:

  1. Odbory Vám leží v žaludku, co? Zatímco když Doležal falšuje historii ztotožňováním carského a bolševického impéria, tak mu tleskáte! Proč ta selektivita?

    OdpovědětVymazat
  2. No, co se týká odborů, tak se p. Doležalem neshodnu. Co se týká Ruska, tak ano. Ale to by bylo na delší článek.

    OdpovědětVymazat
  3. KSČM <> KSČ. Je to úplně jiná strana.

    Ano, to reálně hrozí. Nikoliv však pro údajnou politisaci odborů (odbory mají napojení na kommunistické, socialistické a křesťansko-demokratické strany všude Evropě), ale proto, že ODS pod vlivem Thatcherové sociální dialog zcela odmítá. Jak nekonservativní.

    Bylo rozvolněno, nicméně do značné míry stále přetrvává; tj. je mnohem silnější než v ČR.

    O stagnaci v UK by to bylo na celý článek. Psal jsem o tom diplomku, takže Vaše monokausální vysvětlení považuji za liché – příliš zjednodušující. Nesmíte zapomenout, že v letech 1970–4 vládli konservativci.

    Copak odbory mají co vyjednávat "s pravici i mensinovymi stranami vladni koalice"? Nedělejte z nich politickou stranu.

    Volba strategie byla otázkou ČSSD. Já osobně nejsem s NZP příliš spokojen a napsal jsem o tom odborný článek.

    OdpovědětVymazat
  4. To je vše zřejmě na širší dikussi:

    "Rekl bych, ze jejich clenove a sympatizanti jsou jedno a totez." Ani náhodou. KSČM je mnohem menší než byla KSČ. Už jen z toho vyplývá, že má úplně jiné členstvo.

    "existoval ve forme, ktera je stabilni a prezije vice nez jedno volebni obdobi." Jistě. Bohužel je ODS zcela asociální, takže západní standardy neuznává. Jejím programem je třetí cesta do třetího světa.

    "Pochybuji, ze CSSD tuto strategii zvolila proti vuli vedeni odboru." Spíš to s námi nekonsultovala. ČSSD není nějaký pohůnek ČMKOS. Je zcela autonomní.

    "existuje ale velke riziko, ze nevejde v platnost." Takové risiko bylo velice nízké a včera bylo zažehnáno 107 hlasy ze 179 přítomných.

    "Takze odbory pomohly CSSD, ne sobe a svym clenum. A za to jim vedeni odboru doporucilo volit levici, zejmena CSSD." V dnešní době umělé polarisace nám nic jiného nezbývalo. Kdyby se ODS chovala jako Evropská lidová strana, jejíž je členkou, tento problém by vůbec nevznikl.

    "Mimochodem, k cemu je zakonik prace vyhodny pro zamestnance, kdyz tu mame nefunkcni soudy ktere prava zamestnancu nedokazi vymahat?" Obojí je nutné. Skvělé soudy bez dobrého hmotného práva jsou k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  5. A také ti, kterým bylo hamba odejít + ti, kteří nemají předsudky. Před několika lety vstoupil do KSČM jeden můj kamarád.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>