27. března 2006

Polemika s Maxem

Asi bych opravdu neměl Sprchu číst. Je velice těžké, ci vzpomenout, z čeho jsem před rokem svůj kompilát sestavoval. Udělal jsem chybu, že jsem důsledně nepsal citace.

Ale abych Maxe uspokojil: "I should much rather see reasonable agreement with the Arabs on the basis of living together in peace than the creation of a Jewish state. Apart from practical consideration, my awareness of the essential nature of Judaism resists the idea of a Jewish state with borders, an army, and a measure of temporal power no matter how modest. I am afraid of the inner damage Judaism will sustain -- especially from the development of a narrow nationalism within our own ranks, against which we have already had to fight strongly, even without a Jewish state." Jewish Criticism of Zionism

Tak co, Michaelo, dáte mi pětku?

4 komentáře:

  1. No vidíte. "he . . . expressed skepticism about whether a Jewish nation-state was the best solution" To znamená, že pohledu dnešních sionistů byl antisionista a tedy i Self-hating Jew.

    "Official Zionist policy advocated a "Jewish state" - not precluding democracy or civil rights for resident Arabs, but still ensuring that a future state of Israel would be ruled by Jews for Jews."

    OdpovědětVymazat
  2. Pětku od Michaely? Za takové "antisemitské štvaní"? ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. No, za to, že Einstein nebyl tak přesvědčený sionista, jak ho max líčil. Ale jako kdyby na tom záleželo, jako kdyby Einsteinův souhlas mohl ospravedlnit rasistický ("židovský", tj. nearabský) stát.

    OdpovědětVymazat
  4. Mnoho lidí má tendenci považovat Einsteina za autoritu na všechno, protože rozuměl fysice. Např. jeho výroky o Bohu, víře apod. To jsou zajímavé ukázky osobní víry tohoto člověka, ale nemají pro mě - na rozdíl od fysiky - naprosto žádnou autoritativní hodnotu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>